Home

Achtergrond

Gasprijs blijft zwak, olieprijs trekt wat aan

Het weer is mild en de vraag naar gas en elektriciteit blijft daarom achter bij voorgaande jaren.

Het gevolg is een lager dan verwacht prijsniveau al was de afgelopen week wel een lichte stijging zichtbaar. Omdat elektriciteitsprijzen sneller aantrokken, is de marge voor WKK-bezitters, de sparkspread, licht toegenomen tot 25,6 euro per MwH. Op de termijnmarkt wordt voor een kuub gas nu 26,1 cent betaald bij levering in 2013, tegen 25,8 cent een week geleden. Voor levering in 2014 ligt de prijs slechts een fractie hoger op 26,3 cent. Op de spotmarkt ligt de prijs 2,5 cent lager. De verwachting is dat richting het einde van 2011 temperaturen dalen en de vraag naar gas en elektra stuwen.

De olieprijs is door heel voorzichtig optimisme over de Amerikaanse economie 5 dollar per vat gestegen. De VS geldt als grootste consument van energie ter wereld. De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) kwam vrijdag uit op een kleine 108 dollar (83 euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.