Home

Achtergrond

Eurotop duwt waarde euro en rentetarieven omlaag

De Eurotop van vorige week leidt tot een nieuw verdrag dat moet leiden tot meer fiscale discipline, maar markten reageren overwegend teleurgesteld.

De waarde van aandelen kelderde het grootste deel van de week. Een eveneens stuk lagere waarde voor de euro, goed voor de export, en een alsmaar dalende interbancaire rente verzachten de pijn enigszins.

De euro raakte kort het laagste niveau sinds 11 januari aan ten opzichte van de Amerikaanse dollar: 1,29 dollar. Tegenover het Britse pond daalde de waarde van de euro tot het laagste niveau sinds 18 januari: 0,83 pond. De koersen stijgen licht maar een fors hogere waardering lijkt op korte termijn niet echt waarschijnlijk.

Opvallend is dat de waarde van de euro tegenover de Poolse zloty het hoogste niveau sinds de zomer van 2009 is gestegen. Polen, dat veel arbeid en producten naar de Eurozone exporteert, wordt volgens analisten nog harder geraakt door de eurocrisis dan de Eurozone zelf.

De Euribor 3 maanden rente, in feite het tarief dat banken elkaar toeberekenen, is nog steeds bezig met een duikvlucht. In drie weken tijd is de rente, vaak een referentie bij bedrijfsleningen gedaald van 1,48 tot 1,42 procent. De daling is ingezet nadat de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rente die het berekent aan commerciële banken verlaagde tot 1 procent.

Toch is er nog steeds weinig reden tot optimisme. Het Verenigd Koninkrijk doet niet mee aan alweer de zesde ”definitieve” reddingsoperatie, terwijl deelname van verschillende landen zoals Ierland en Tsjechië onzeker is. Analisten lijken vooral een meesterplan voor groei in de Eurozone te missen.

De nieuwste deal helpt landen die een te grote staatsschuld of begrotingstekorten opbouwen straffen. Het onderliggende probleem is een te hoge schuld ten opzichte van de omvang van de economie. Beleidsmakers kunnen het probleem dus oplossen door de schuld te verkleinen of de economie sneller te doen groeien dan de schuld opbouwt.

Door louter te snijden, zo kan worden gevreesd, zal de economie krimpen waardoor het terugdringen van de begrotingstekorten uiteindelijk onmogelijk of politiek onhaalbaar wordt. De Nederlandse economie krimpt volgens het Centraal Planbureau volgend jaar met 0,5 procent. Omdat het begrotingstekort stijgt tot 4,1 procent, zijn bovendien nieuwe bezuinigingen nodig die meer druk zetten op de groei.

Een tweede probleem dat analisten opmerken, is dat de vooral Duits-Franse deal het onderwerp ”Eurobonds” (staatsobligaties niet door een land maar door de Eurozone uitgegeven) vermijdt. Eurobonds kunnen de pijn van aanpassing aan een streng fiscaal regime enigszins verdelen over de lidstaten van de Eurozone. Nu blijft de grootste pijn bij de Zuid-Europese landen.

Ten slotte blijft het de vraag of meer fiscale discipline voldoende is om speculanten in de toekomst te weerhouden van onregelmatig gedrag. Spanje en Ierland waren net voor de financiële crisis van 2008 nog de groeibriljanten van de Eurozone, schrijft The Economist terecht, met een lagere schuld per inwoner en beter sluitende begrotingen dan Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.