Home

Achtergrond

Euforische beurs door ingrijpen centrale banken

De beslissing van centrale banken dollars goedkoper beschikbaar te stellen aan banken in de EU geeft de markten vleugels. Woensdag won de AEX-index door de onverwachte actie meer dan 4 procent.

Beleggers houden in het achterhoofd dat de schuldproblematiek nog verre van opgelost is en een forse correctie naar beneden is dus helemaal niet ondenkbaar. De ogen zijn nu gericht op verdere stappen van de Europese Centrale Bank volgende week donderdag.

Op weekbasis verloor van de 25 bedrijven op de AGD-Index slechts één bedrijf beurswaarde, het teleurstellende cijfers publicerende Franse zuivelconcern Bongrain. De overige bedrijven wonnen vrijwel allemaal fors terrein.

Een relativering is op zijn plaats: vrijwel alle bedrijven staan nog op verlies ten opzichte van het begin van 2011 door de aanhoudende financiële onrust. De waarde van het aandeel Case New Holland staat bijvoorbeeld nog altijd 20 procent onder het niveau van januari terwijl het aandeel Nestlé 10 procent achterblijft.

De graanmarkten krijgen een stimulans door de hoge olieprijs, die via de ethanol de maisprijs stuwt, en droogte in Oekraïne en Rusland die de tarwenoteringen omhoog brengt. Een hogere graanprijs pakt goed uit voor bedrijven die leveren aan boeren, zoals Case New Holland en Monsanto. Voor vleesbedrijven kunnen hoge graanprijzen een bedreiging vormen.

JBS zag de beurswaarde dinsdag met liefst 7 procent afnemen, maar het Braziliaanse vleesbedrijf wist een dag later al bijna 5 procent terug te winnen. Daarmee was JBS eerst de grootste verliezer van de Bovespa-beurs en een dag later de grootste winnaar. Het bedrijf beloofde deze week investeerders beterschap voor 2012. Vanuit China neemt de vraag naar varkensvlees toe terwijl in de VS de vraag naar rund- en pluimveevlees toeneemt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.