Home

Achtergrond 1 reactie

Eerste gekweekte hamburger komt eraan

Eindhoven – De Nederlandse wetenschapper Mark Post werkt op dit moment aan de eerste hamburger die in een laboratorium is gekweekt. Hij gebruikt hiervoor stamcellen uit slachtafval.

Volgens Mark Post van de Technische Universiteit Eindhoven is het mogelijk om een hamburger uit stamcellen op te bouwen. De stamcellen haalt hij uit afval van slachthuizen. Deze worden vervolgens in het laboratorium (met onder meer suikers en aminozuren) uitgegroeid tot 2,5 centimeter lange strips die zo dun zijn dat ze transparant lijken. Door 3.000 van deze strips te stapelen wil Post een ware hamburger creëren. Enige verschil met een gewone hamburger is dat er geen bloed in zit.

De onderzoeker heeft rond de 250.000 euro nodig om het hamburgerproject te starten. ”De eerste kweekhamburger wordt in een academisch laboratorium door hoogopgeleide academische medewerkers met de hand gemaakt. Dat maakt het zo duur.” Post verwacht volgens jaar zijn eerste gekweekte hamburger te kunnen presenteren, maar het zal echter nog tientallen jaren duren voordat het kweekvlees ook echt in de schappen van de supermarkten ligt.

Vlees uit het laboratorium heeft volgens Post als voordeel dat het vijf tot zes keer minder energie kost om het te produceren. Het oppervlakte aan landbouwgrond dat laboratoriumvlees nodig heeft, is naar schatting zelfs 40 tot 60 keer kleiner. Nederland is het eerste land ter wereld dat systematisch onderzoek doet naar de mogelijkheden van kunstmatig vlees.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hoe moet dat dan in 2050 met FAO!! .Die hebben na jaren van onderzoek??? .Zwaar overlegt met het Z.L.T.O. dat er als de donder megastallen gebouwd moeten worden. De bevolking is dan gegroeid tot 10 miljard. we hebben dan 75 % meer voedsel nodig. ????
    Veronderstel dat we in plaats van groei een krimp hebben van de wereld bevolking. Dat de dieren sneller groeien . en groter worden
    en we vegetarier worden . de planten genetisch zo aan gepast dat ze de hemel in groeien.. Er moet snel een nieuwe commissie komen op wereld niveau om dit te onder zoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.