Home

Achtergrond

Britse organisaties bezorgd na 'nee' van Cameron

Britse organisaties die zich bezig houden met de export van voedingsmiddelen, dranken maar ook vee zijn bezorgd dat het ’nee’ van premier David Cameron rond een nieuw EU-verdrag op den duur gevolgen kan hebben voor de handel van Groot-Brittannië met andere landen. Na het veto dat Cameron vrijdag uitsprak is bovendien het pond verder gestegen tegenover de euro wat ongunstig kan uitpakken voor de export van ons land náár de Britse markt.

Premier Cameron weigerde eind vorige week mee te werken aan een nieuw EU-verdrag om de crisis rond de euro op te lossen en sprak daarover zelfs zijn veto uit. Dat kan betekenen dat andere EU-landen de Britten voortaan links laten liggen bij belangrijke beslissingen. Groot-Brittannië zal bijvoorbeeld bij de discussies over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid minder snel medestanders kunnen vinden voor haar standpunt dat het GLB eigenlijk moet verdwijnen en dan wel liever eerder dan later. In Groot-Brittannië zelf is bovendien de discussie over de vraag of het land wel in de EU moet blijven, weer hevig opgelaaid. Cameron zelf benadrukt daarbij vooral het belang van de vrije interne markt maar de vele tegenstanders van de EU in zijn eigen Conservatieve Partij willen daar niets van horen en willen eigenlijk het liefst van Brussel af.

Bij het schap voor de runder- en schapensector Eblex stelt hoofd handelszaken Peter Harding ’dat de onzekerheid bij onze handelspartners is toegenomen’ door de houding van de premier. ’’Zolang de zaken niet tot rust zijn gekomen, heerst er meer onzekerheid in de markt en onzekerheid is niet goed voor het bedrijfsleven. Als er obstakels zijn op de markten waar we handel mee drijven, dan is dat in principe problematisch.” Meer dan 90 procent van de Britse export van rundvlees en ruim 80 procent van die van varkensvlees gaat naar landen in de Europese Unie, met Frankrijk, Ierland en ons land onder de grootste afnemers.

De Food and Drinks Federation, de organisatie voor de voedingsmiddelen- en drankensector, kijkt met argusogen naar de Europese ontwikkelingen. In eerste instantie denkt de FDF echter niet ’dat dat onze ambitie om de sector en de export de komende jaren fors te laten groeien in gevaar zal brengen.’ Fabrikanten van levensmiddelen zelf zijn vooral bevreesd dat Groot-Brittannië minder invloed kan uitoefenen op voor hen vitale Europese regelgeving, zoals rond de veiligheid van voedingsproducten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.