Home

Achtergrond

Bleker bezoekt melkschapenbedrijf

Zwolle - Bleker bezocht maandag het melkschapenbedrijf van Herman en Marianne van Assen uit Zwolle.

Bleker bezocht maandag het melkschapenbedrijf van Herman en Marianne van Assen uit Zwolle. Het bedrijf is getroffen door het Schmallenbergvirus, waardoor er meerdere misvormde lammeren zijn geboren. ”Het zijn net aliens”, aldus de schapenhouder op Radio1.

Van Assen heeft driehonderd melkschapen op zijn bedrijf. Hij constateerde dit jaar veel afwijkingen bij de geboren lammeren, waarna hij contact heeft opgenomen met zijn dierenarts en de Gezondheidsdienst voor Dieren. ”Je kunt aan de ooien helemaal niks zien. Ook niet tijdens de besmetting, die vermoedelijk vijf maanden geleden heeft plaatsgevonden”, zegt de schapenhouder. Bij sommige lammeren is fysiek ook geen afwijking te zien, maar de dieren hebben volgens de veehouder wel een afwijking in de hersenen omdat ze maar blijven liggen en geen biest opnemen. De laatste dagen zijn er minder misvormde lammeren geboren dan de vorige week, vertelt Marianne van Assen.

Foto ANP

Barneveld – De bekende kok Huub Oudshoorn laat aan klanten de vleeswaaier zien in de slagerij van Joosten in Barneveld. Oudshoorn hield een culinair spreekuur in de winkel. Hij adviseert klanten welk vleesrecept ze het best kunnen gebruiken zodat het kerstdiner minder stressvol verloopt. De kok merkt dat er vooral vraag is naar rundvlees, kalfsvlees en wild voor de kerstdagen.

Foto William Hoogteyling

Hellevoetsluis – Spruitenteler Jacques van der Bom uit Hellevoetsluis plukt rode spruiten. De teler teelt dit type spruit dit jaar voor het eerst op 0,25 hectare. Hij doet dat in opdracht van handelsbedrijf Valstar dat zaad leverde aan de plantenkweker van Van der Bom. De teler heeft de zoete rode spruit zelf nog niet geproefd, maar weet dat de kiloprijs op een euro moet uitkomen. ”De kilo’s blijven wel achter. Je zult dan een flinke prijs nodig hebben om hetzelfde saldo als groene spruiten te halen.” Daarvan ligt de prijs op circa 39 cent.

Foto John Biert

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.