Home

Achtergrond

Beurzen reageren negatief op mislukken Eurotop

De beurzen reageren negatief op de uitkomst van de Eurotop en voor toeleveranciers van boeren biedt de malaise op graanmarkten ook op korte termijn geen soelaas.

Toeleveranciers van boeren lijken op de beurs nu even ’down’, maar zijn zeker niet ’out’. Wereldmarkten zijn met elkaar verstrengeld en dus dalen niet alleen koersen in de Eurozone, maar ook daarbuiten.

Sterker, de grootste verliezer van de week is een Amerikaanse trekkerfabrikant: Case New Holland (CNH Global). Woensdag verloor de Fiat-dochter meer dan 5 procent, terwijl het verlies op de Dow Jones Index beperkt bleef tot 1 procent, en de Standard & Poor’s Index verloor 0,8 procent.

Het lijkt erop dat bedrijven die productiemiddelen aan boeren leveren in een dip zitten in verband met een grote graanproductie. Het aandeel van CNH Global beweegt nu rond 36 dollar. Dat is veel meer dan het dieptepunt van de laatste 52 weken, 22 dollar, maar ook een stuk minder dan het hoogtepunt, 52 dollar.

Analisten zetten het prijsdoel voor het aandeel overwegend op 40 dollar of net daarboven, wat een behoorlijke opwaartse beweging voor het bedrijf impliceert.

Titan Machinery, een bedrijf uit North Dakota dat landbouwmachines van allerlei fabrikanten verkoopt, heeft zijn winstverwachting deze week omhoog geschroefd juist omdat boeren naar verwachting meer machines zullen gaan kopen. Monsanto, dat zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen verkoopt, verhoogde een week eerder de winstverwachting.

Vreemd is dit eigenlijk niet: grote instituties als de Rabobank gaan weliswaar in hun raming uit van gelijkblijvende tot licht dalende prijzen, in historisch perspectief blijven voorraden relatief laag en prijzen relatief hoog. De koopkracht van boeren is dus zeker niet verloren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.