Home

Achtergrond

'Betrouwbaarheid telt driedubbel bij veiling in deze branche'

Faillissement is doorgaans niet de hoofdreden voor het veilen van landbouwmachines. ”Behalve in de glastuinbouw is minstens 95 procent van de veilingen vrijwillig”, aldus Stef Hooijman van Troostwijk Veilingen. ”En voor elke machine staan minstens tien kopers klaar.”

Troostwijk Veilingen uit Amsterdam veilt voor een serie dealers tijdens de Landbouwbeurs in Leeuwarden honderden landbouwmachines. Volgens Stef Hooijman, hoofd agrarisch, groen, grondverzet en infrasector, neemt de veiling van machines een vlucht.

Veel loonwerkers maken slechte marges en willen hun uitgebreide machinepark kwijt. Volgens Hooijman is afzet geen probleem: ”Voor elke machine staan minstens tien kopers klaar.”
Toen Hooijman acht jaar geleden vanuit de handel bij Troostwijk Veilingen binnen kwam, verkocht het Amsterdamse veilinghuis bijna geen agrarische machines. Hooijman zelf groeide als boerenzoon op in de Achterhoek en de Noordoostpolder. Het hielp hem een positie te verwerven in de sector.

”Het is een aparte sector en verkoop en aankoop via internetveilingen vergt vertrouwen. Ik kijk niet op mijn horloge als een melkveehouder het heeft over een verkeerd kwartier en kan voor akkerbouwers phytophthora spellen.”

Troostwijk Veilingen vindt het ook belangrijk dat klanten begrijpen dat de organisatie niet alleen vanuit faillissementen veilt. ”Daar kleeft voor veel mensen toch een naar gevoel aan, al moeten alle machines toch een bestemming krijgen. Maar in de praktijk veilen we als totaal concern 80 procent vrijwillig en in de landbouw zelfs 95 procent vrijwillig. Bedrijven hebben grond als onderpand, banken laten hen niet zomaar stikken. De gedwongen scenario’s die ik tegenkom, betreft eigenlijk alleen de glastuinbouw.”

Het relatief grote aanbod is volgens Hooijman deels het gevolg van de moeilijke tijden die de landbouw meemaakt. ”Loonwerkers hebben doorgaans ongelofelijk vakbekwaam en hardwerkend personeel en doen grote investeringen in het machinepark. Het werk wordt echter onvoldoende gewaardeerd. Ik begrijp dat ook boeren vaak slechte prijzen krijgen, maar stel vast dat men ook niet erg zuinig is op de loonwerker. Loonwerkers gaan niet en masse failliet, maar kiezen wel vaker dan voorheen voor een ander pad, of ze verkopen een deel van de machines omdat bijvoorbeeld grotere infrastructurele projecten in Nederland dan wel zijn afgerond of in de ijskast zijn gezet.”

De snelheid waarmee Troostwijk Veilingen is gegroeid in de sector heeft Hooijman wel enigszins verbaasd. Het bedrijf organiseert nu regelmatig veilingen voor vooral loonwerkers die vaak honderden machines of in jargon ’kavels’ tegelijk kwijt willen.

”Eigenlijk zou ik elke maand wel een veiling met een redelijke omzet kunnen organiseren, maar volgens mijn filosofie werkt dat niet. Ik geloof in enkele grote veilingen, omdat dan de organisatiekosten per verkochte machine lager zijn. Het betekent een hogere marge, die goed is voor onszelf, maar ook ruimte biedt voor grote publiciteitscampagnes die het aantal vragende partijen vergroten.”

Loonbedrijf Baert in Zeeuws-Vlaanderen brengt 12 december 500 machines onder de hamer bij Troostwijk Veilingen. Eigenaar Mark Baert legt uit waarom het bedrijf, drie vestigingen en meer dan twintig medewerkers, kiest voor deze weg. ”Groot worden is minder moeilijk dan groot blijven. Ons rendement is sterk gedaald door stijgende kosten om het machinepark op peil te houden. Met pijn in ons hart hebben wij daarom zelf besloten na 77 jaar te stoppen. We willen zo de afwikkeling in eigen hand houden.”

De opbrengst zal volgens Hooijman miljoenen bedragen. ”In de publiciteitscampagne steekt Troostwijk Veilingen misschien wel 50.000 euro. De respons op publiciteit, die trouwens vaak internationaal is, kan zomaar leiden tot een verdubbeling van de verkoopprijs van machines. Dat Troostwijk Veilingen als bedrijf een dergelijk budget voor publiciteit kan organiseren, en dan ook nog internationaal, is natuurlijk een deel van onze kracht. De machines worden dan ook door heel Europa en soms daarbuiten verkocht. Troostwijk doet natuurlijk meer dan landbouwmachines en heeft vestigingen door heel Europa. Men kent ons.”

Een ander deel van de kracht is dat een veilingbedrijf de handelaar tussen de verkoper en koper overbodig maakt. De handelaar loopt bepaalde risico’s, moet de machine verzekeren en ophalen en zal de machine mogelijk niet direct kunnen verkopen. Troostwijk Veilingen wordt in het proces nooit eigenaar van het product, veilt online en heeft dus betrekkelijk lage kosten, en werkt met een vaste vergoeding van 16 procent van de opbrengstprijs.

”Ons veilingsysteem zet druk achter het verkoopproces. Als een boer, trekkerdealer of loonwerker zelf een machine in de verkoop zet, krijgt hij of zij misschien zo nu en dan eens een belletje met een voorstel. U wilt 30.000 euro, dan probeert hij naar 20.000 te gaan. Dan wacht je toch nog even op het volgende telefoontje. In ons systeem wordt hier en nu geveild en worden die tien bellers die de machine eigenlijk willen bij elkaar gebracht. Dat levert gewoon een hogere prijs op.”

Troostwijk Veilingen is in principe bereid elke landbouwmachine te veilen, aldus Hooijman, maar wil wel een sterk merk zijn. ”Het is geen oudijzerhandel en we zijn buitengewoon scherp op correct informatievoorziening. Nogmaals: in deze branche telt betrouwbaarheid driedubbel en dwars.”

Als een verkoper een mankement verzwijgt, zelfs wanneer de koper niet op de kijkdag is geweest, is Troostwijk Veilingen onverbiddelijk. De moraal en redelijkheid tellen soms toch net zo zwaar als de voorwaarden. ”Bedrijven krijgen in het veilsysteem geen garantie dat de machine blijft werken zoals de bedoeling, maar wel de garantie dat de informatie die vooraf is gegeven correct is. Troostwijk Veilingen faciliteert niet in het besodemieteren van klanten.”

Beursinfo

De Nederlandse Landbouwbeurs in het WTC Expo in Leeuwarden duurt van dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 december (van 10.00 tot 18.00 uur, de woensdag tot 21.00 uur). Bezoekers kunnen er terecht voor onder meer stalinrichtingen en demonstraties van nieuwe landbouwmachines. De beurs telt ongeveer 150 standhouders.

Dit jaar is een speciaal duurzaamheidsplein voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) ingericht. Op het plein zijn bijvoorbeeld projecten te zien die ingaan op erfwaterzuivering op het boerenbedrijf, algenkweek, bijzondere maisteelt en biogasinstallaties.
De beurs wordt voor de 19de keer gehouden.Veilobjecten

Voor het eerst wordt ter gelegenheid van de Landbouwbeurs in Leeuwarden door Troostwijk Veilingen een grote online veiling van landbouwmachines georganiseerd. Honderden overtollige trekkers en machines worden naar Leeuwarden gebracht en zijn tijdens de beurs te bezichtigen.

Daarbij zitten 35 jonge trekkers uit 2009 en 2010, variërend van lichte trekkers tot trekkers van 230 pk, vooral van John Deere. Liefhebbers van John Deere komen aan hun trekken tijdens de kijkdagen. Behalve de trekkers staan er ook nog elf jonge combines van John Deere (9660 i WTS) en Claas (Tucano 450). Andere topstukken zijn aardappelrooiers van AVR, waaronder de vierrijders Puma en Solanum.

De machines zijn te zien op de beurs en worden via internet geveild op maandag 19 december. Op internet staan de regels en werkwijze van de veiling.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.