Home

Achtergrond

Allemaal kool!

In Kinderboerderij nr. 11 hebben we het over sluitkool. Hiermee bedoelen we witte kool, rode kool, spitskool en savooiekool. Bekijk dit filmpje maar eens. Daarin zie je hoe telers deze kolen van het land halen en bewaren.
En waarom heet rode kool eigenlijk rode kool en geen paarse kool? Nou, dat komt door de appel die bij de rode kool wordt gedaan als de kool wordt gekookt. Appel is zuur. In de rode kool zit een stofje dat reageert op dat zuur. De kool verkleurd van paars naar rood-roze. Zet je de kool op tafel, dan is hij dus inderdaad rood.
Wil je weten welke kleur rode kool nog meer kan krijgen? Doe dan deze proef. Of deze.

Oplossing puzzel

Chris helpt mee op het land met kolen snijden. Hij werkt van maandag tot en met vrijdag iedere dag één uur en snijdt per minuut twee kolen. Hoeveel kolen snijdt Chris in een week?
Chris werkt in één week vijf uren. Dat zijn 5 x 60 minuten = 300 minuten. Elke minuut snijdt hij twee kolen: 300 x 2 kolen = 600 kolen in een week.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.