Home

Achtergrond 4 reacties

Agrifirm: kopen, Cono: doe het niet

Een moeilijke tegenstelling tussen Agrifirm en Cono. De veevoercoöperatie zegt dat tarwegistconcentraat (tgc) best kan en de zuivelcoöperatie verbiedt gebruik ervan.

Wat is wijsheid in dezen. Cono heeft problemen met kaas en wijt dat aan de melk, die van koeien komt die tgc hebben gehad. Gevolg is een verbod richting de leden om dit nog aan melkvee te voeren. Een terecht verbod. Cono maakt merkkaas en de kwaliteit van het product staat op nummer één. Cono kan zich geen problemen met kaas permitteren. Daar hangt de melkprijs en meteen het gehele bestaan vanaf.

Een krachtig beleid dus, het verbieden van het gebruik van tarwegistconcentraat.
Dan komt Agrifirm met het verhaal dat het laten staan van tgc de boer veel geld kost. Tussen de 10 en 20 cent per 100 kg voer. Omdat ze geen klachten hebben gekregen vindt Agrifirm dat boeren best voer met tgc aan de melkkoeien kunnen voeren.

Het is goed dat Agrifirm het voer zo goedkoop mogelijk wil houden. Alleen is het de vraag omdat nu met het gebruik van tgc zo te benadrukken. Precies in de week dat Cono de problemen met kaas tracht te bezweren maakt Agrifirm vrolijk bekend dat ze met de productie van dit voer doorgaan. Immers, er zijn geen klachten.

Die kunnen echter nog komen. En dan is de schade niet te overzien. Daarom is Agrifirm te vlug met haar mening. Het is niet collegiaal ten opzichte van (zuster)coöperatie Cono en het lijkt weinig weloverwogen. Er zou eerst een gedegen onderzoek moeten plaatsvinden naar de effecten van tgc.
Geen vertrouwenwekkend beleid dus van Agrifirm.

Anne Mieke Ravenshorst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  War vind onze boerenbedrog organisatie hiervan als leverancier .

 • no-profile-image

  Lijkt me en duidelijk verhaal. De consument van deze melk Cono bepaald haar eisen. aan de boer of hij mee wil doen of niet.
  Iedereen heeft d ehele dag de mond vol over >de consument / gebruiker< bepaalt hoe het product er uit ziet en hoe het gemaakt is. Een ieder zal accood gaan met dierwelzijns eisen ook Agrifirm nu ze hun voer moeten aanpassen of de klant nee moeten verkopen is in eens de Afnemer / verwerken verkeerd bezig en dicteert de melkboer. Wie dicteert hier eigenlijk Wie, is het Cono of Agrifirm die de boer voorschrijft wat te voeren.

 • no-profile-image

  Voor mij geen punt van discussie. Agrifirm zou als coöperatie meteen moeten stoppen met het leveren van voer met tgc. Vooral een coöperatie, die regelmatig bekend maakt veel winst te maken zou dit ricico niet moeten willen nemen. Trouwens, waarom kopen wij bij een coöperatie? Natuurlijk vanwege het vertrouwen. Dat wordt er niet beter op met de handelswijze van Agrifirm.

 • no-profile-image

  Jan T. Geen punt nee dan geen voer van Agrifirm maar van de kleine lokale aanbieder als die nog niet dood gedrukt is door???
  Zelf je krachtvoer samenstellen kost iets meer werk maar dan zijn de ingredienten na wens van de boer in samenspraak met de melkverwerker (CONO) Iedereen gelukkig lijkt me.

Of registreer je om te kunnen reageren.