Home

Achtergrond 2 reacties

’Actiegroep was in verkeerde stal’

De met groepshuisvesting pionierende konijnenhouder Frans Köhlen in Kelpen Oler kreeg een week of drie geleden nachtelijk bezoek van de actiegroep Ongehoord. “De actievoerders zijn in de verkeerde stal geweest”, aldus Köhlen.

Was u niet heel boos?
”Ja. Ik ben heel boos geweest. Maar ik ben nu wel zo ver dat ik zie dat die actievoerders niet beter weten. Ze zijn bij mij in de reguliere stal geweest en niet in de stal met groepshuisvesting, waarvoor ik de Beter Leven-ster van de Dierenbescherming heb. Ze hebben in hun filmpjes de Beter Leven-ster gelinkt aan het reguliere systeem en in feite misleiden ze zo de burger dus. Dat is voor de Dierenbescherming ook een trieste zaak.”

Wanneer zijn ze bij u geweest?
”Ik kan dat precies herleiden. De dieren zijn door het nachtelijke bezoek in de stress geschoten en dat slaat meteen op hun darmstelsel. De dieren kregen buikpijn, diarree en ze verdrogen eigenlijk gewoon. De afgelopen drie weken zijn er op die manier zo’n honderd konijnen doodgegaan. Die actievoerders hebben dus met hun inbraak veel dierlijk leed veroorzaakt. Pas toen deze week de beelden naar buiten kwamen, werd het duidelijk wat er is gebeurd. Konijnen zijn heel stressgevoelig. De dieren reageren heel sterk op vreemde mensen. Dat kun je alleen ondervangen door zelf als eerste naar binnen te gaan. Dan blijven ze rustiger.”

Hoe gaat u hier verder mee om?
”Ik wil geen ruzie met die actievoerders. Kijk, ik zie ook de nadelen van het huidige systeem. De sector moet een inhaalslag maken. Maar de burger moet zich realiseren dat verbetering geld kost. Ik ben als voortrekker al drie jaar bezig met groepshuisvesting voor de voedsters. Ik nodig die actievoerders uit hier gewoon overdag samen met mij de stal in te gaan, zodat ze alsnog de juiste foto’s kunnen maken van het groepshuisvestingssysteem dat ik hier heb ontwikkeld.”

Groepshuisvesting

Frans Köhlen in Kelpen Oler heeft de afgelopen drie jaar samen met de Dierenbescherming en onderzoekers van Wageningen Universiteit een groepshuisvestingssysteem ontwikkeld voor konijnenvoedsters. Het systeem is gewaardeerd met één ster van de Dierenbescherming. Van de 250 voedsters op het bedrijf heeft Köhlen er nu 60 in groepshuisvesting. De komende tijd wil Köhlen verder omschakelen. Vlees van zijn konijnen ligt in de Jumbo-supermarkt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Alex

  Zelfs als er meer soorten stallen waren en de DB geeft aan 1 van die stallen een ster, dan nog is het schandalig dat de DB aan deze dieruitbuitende en zeer dieronvriendelijke industrie een plusje geeft in welke vorm dan ook. De Dierenbescherming is er toch om dieren te beschermen? Waarom steunen ze iemand die dieren in schandalige omstandigheden fokt en naar slacht brengt?

 • no-profile-image

  Alex het is toch triest als je de dierenbescherming niet eens meer vertrouwd .
  Frans Kohlen spaart kosten nog moeite om het welzijn te verbeteren en het wordt direkt door jullie soort de grond in getrapt
  Het is natuurlijk makkelijk schreeuwen vanaf de zijlijn,zonder een POOT uit te steken .

  Frans ga zo door

Of registreer je om te kunnen reageren.