Home

Achtergrond

Aardappelmarkt toneel van consolidatie

De aardappelmarkt lijkt statisch, doordat er weinig beweging komt in de prijsnoteringen. De noteringen staan echter onder grote invloed van de meelevering van overproductie als aanvulling op de contractpartijen waarvan de verwerkers zich bedienen.

België blijft geplaagd door druk op de gemiddelde fritesaardappelprijs vanwege de noodzaak om slechte partijen uit de bewaring te nemen. Op termijn lijkt het aanbod aardappelen voor de verwerking mee te vallen, afgaande op de jongste voorraadpeiling door de VTA (Verenigde Telers Akkerbouw).

Zo blijft de premie op de termijnmarkt nog steeds vrij groot gezien de geldende gemiddelde prijsniveaus in de effectieve markt. Duitsland noteerde gisteren € 4,87 en liet daarmee een verdere – zij het bescheiden – prijsstijging zien waar de andere landen nog achter blijven.

De rust in de effectieve markt komt dus ook terug op de termijnmarkt en de verwachting is niet dat dit evenwicht snel doorbroken zal worden. Hierdoor zal de termijnmarkt tussen de 7 en  8 euro per 100 kilo blijven bewegen.

Prognose: stabiel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.