Home

Achtergrond 2 reacties

Zicht op lagere rentes en lagere waarde van de euro

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft tegen de verwachting in de rente die het berekent aan banken verlaagd met 0,25 procentpunt tot 1,25 procent.

Banken kunnen dus goedkoper lenen bij de ECB, een voordeel dat ten minste beperkt doorgegeven zal worden aan klanten.

Economen denken dat de ECB volgende maand opnieuw zal verlagen. Het Euribor 3-maandentarief is vaak referentie voor rentes bij leningen. Het tarief, in feite gebaseerd op de rentepercentages die banken elkaar toeberekenen, beweegt nu rond de 1,58 procent. Volgens analisten kan het rentetarief niet ver onder de 1,50 procent dalen.

De oorzaak van een stevige bodem in het rentetarief ligt in de moeilijke positie van de banken in de EU, die in elk scenario een groot deel van de leningen aan Griekenland moeten afschrijven. Ze willen nu buffers opbouwen en leggen een risico-opslag op de rente. De rentes op Spaans en Italiaans schuldpapier lopen bovendien opnieuw op. De hoogte van de rentes zetten nieuwe druk op de Zuid-Europese economieën en brengen de EU dichter bij een diepe recessie.

Het ECB-besluit werd voor het eerst genomen onder voorzitterschap van de Italiaan Mario Draghi. De Italiaan heeft druk uit Zuid-Europa en Ierland weerstaan. De landen willen dat de ECB op grote schaal staatsobligaties waarvan de rentes oplopen, opkoopt. De ECB zal volgens Draghi geen ’noodbank’ worden.

De waarde van de euro is in een week gedaald van $ 1,416 tot $ 1,377. De munt verloor ook ruim 2 procent tegenover het Britse pond. De euro daalt in waarde omdat een Grieks lidmaatschap van de Eurozone in de toekomst onzeker is. In feite was de houdbaarheid het lidmaatschap al langer onzeker gezien de schuldenberg, maar voor het eerst wordt de optie door de Griekse premier zelf ter discussie gesteld.

Een lagere waarde voor de euro is goed voor de export.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Als een lagere waarde van eEuro goed is voor de export, betekent, dit dat hij slecht is voor de Import. Energie (olie), voeding (granen), import goedkope producten en diensten zullen de kosten in Europa opstuwen. Hiermee zou het positieve effect van een grotere export wel eens te niet gedaan kunnen worden. Ook deze medaille heeft 2 zijden.

  • no-profile-image

    Hans Brasil

    Als de rente zo lang al kunstmatig laag wordt gehouden, krijg je veel te veel investeringen die eigenlijk niet uit kunnen. Ook de lange tijd waarin een investering in de EU moet zijn terugverdiend is veel te lang. Bij ons maken we businessplannen met 8 tot 12% rente per jaar, en een investering moet in 3 jaar zijn terugverdiend, anders begin je er niet aan. En dit is, met mijn kortzichtige verstand, de reden dat men nu in de EU veel te veel schulden heeft. Uniek voorbeeld is de NL hypotheekrente aftrek, daarom staan er zoveel huizen te koop daar, die de hypotheek niet meer waard zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.