Home

Achtergrond

Weipoeder smaakmaker negatieve markt

De zuivelmarkt is en blijft erg afwachtend. Kopers uit de voedingsindustrie en de retail leggen zich niet vast op contracten met een lange looptijd. Daarvoor is de politieke, economische en valutaire onzekerheid te groot.

Inkopers kopen slechts wat ze voor de korte termijn nodig hebben. Voor de zuivelmarkt in Europa is daarbij de verwachting dat de noteringen in de komende weken verder omlaag gaan. Van stijgende prijzen voor poeders, kazen en boter gaat niemand uit. Het weideseizoen loopt ondanks een zacht najaar nu wel ten einde. Dan zal de aanvoer straks weer oplopen, met dalende prijzen tot gevolg, zo wordt verwacht.

De boterhandel heeft daar al een voorschot op genomen. Deze week blijven de prijzen dalen. De spotnotering zit ergens rond de 360 of 350 euro per 100 kilo. Verse room blijft daar ruim 100 euro boven zitten. Dat het slecht gaat met de boterprijs heeft, naast andere factoren, ook alles te maken met de stagnerende export van vollemelkpoeder. Er gaat te weinig melkvet de EU uit. De export van mageremelkpoeder blijft nog wel goed lopen.

Foliekaas blijft met een spotnotering van rond de € 3,10 tot € 3,15 per kilo goed geprijsd. Weipoeder doet het zelfs uitstekend in de markt. De notering van dit product schiet in een paar weken tijd weer hard omhoog. Nu hangt de spotnotering rond de € 950 per ton. Met het huidige tempo van prijsstijgingen is het niveau van € 1.000 binnenkort bereikt. Dat is voor pure kaasproducenten als DOC, Deltamilk, Bel Leerdammer en Cono een mooie opsteker. Weipoeder zet qua resultaten steeds meer zoden aan de dijk.
De spotmarkt voor rauwe melk blijft hoog met een notering van 39,5 cent per kilo.

Prognose: gemiddeld dalende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.