Home

Achtergrond

Week 46: handelaren en slachterijen niet ontevreden

Enkele weken geleden werd al gemeld dat er wat meer importfilet vanuit Brazilië in de EU werd afgezet en deze situatie is nog steeds actueel. Het aanbod van filet wordt wat ruimer en dit valt eveneens af te leiden uit de interesse van de uitsnijderijen naar kappen. De vraag naar deze soort is wat aan het afnemen in vergelijking met bijvoorbeeld de afgelopen maand oktober.

De prijzen van filet zijn voor de gangbare gewichten nog wel op peil te houden, maar voor de zwaardere soorten wordt dat veel lastiger. Op dit moment zijn redelijke volumes van de wat zwaardere filetsoorten alleen nog goed weg te zetten indien men wat prijsconcessies doet.

Dit wordt overigens niet alleen veroorzaakt door een wat oplopend aanbod vanuit Brazilië, maar in Nederland en veel andere landen, zijn de kuikens de laatste tijd wat sneller in gewicht toegenomen dan normaal het geval is en dat betekent nu dus een wat groter aanbod van de wat zwaardere soorten.

De afzet van kuikenbouten loopt op zich wel redelijk goed door, maar er is vanuit Oost Europa wel wat meer weerstand merkbaar tegen de prijzen van rond de € 1,10/kg. Het lijkt erop dat deze prijs voor dit moment het hoogst haalbare is.

Vooral bij de consument in die landen is de prijs natuurlijk een doorslaggevende factor bij de aankoop beslissing, maar daar komt nog bij dat de tijd van de typische winterkost weer aanbreekt en kip staat dan niet echt bovenaan het boodschappenlijstje.

De recente overstromingen in Thailand zijn voor de lokale bevolking natuurlijk dramatisch, maar deze ontwikkelingen zullen effecten op het aanbod in de EU vanuit deze regio hebben. Dit aanbod was dit jaar weer aan het oplopen, maar zal volgens ingewijden de komende periode naar verwachting weer gaan afnemen.

De consumptie van kip zou in Nederland op zich niet echt slecht zijn, maar zal ook hier wel wat meer concurrentie kunnen gaan ondervinden van de typische winterkost vleessoorten. Voor de wat langere termijn is men voor wat betreft de consumptie ontwikkeling niet echt bevreesd, want de huidige voortekenen wijzen dan wel op een economische recessie, maar daar zal kip als een wat goedkopere vleessoort alleen maar van kunnen profiteren.

Hoewel het voorgaande doet vermoeden dat de klad er een beetje inzit, zijn handelaren en slachterijen, zeker gezien de tijd van het jaar, niet echt ontevreden. De problemen zitten dus vooral wat bij de afzet van filet en voor het overige voldoet de markt aan het beeld dat voor deze tijd van het jaar te verwachten valt.

Zowel de prijzen van de “vrije”, alsmede contractgebonden kuikens stabiliseerden op het peil van de afgelopen week.


(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.