Home

Achtergrond 9 reacties

Week 45: prijsverschil kooi en scharreleieren kleiner

Het beeld op de markt van eieren blijft over het algemeen positief van toon, maar de bestellingen zouden deze week wel op een wat lager peil liggen dan in de afgelopen weken het geval was. Dit heeft op zich nog geen gevolgen voor de prijzen, want die lopen volgens de meeste pakstations nog wat verder op.

De meningen van de pakstations met betrekking tot de vraag vanuit Duitsland varieerde nogal van normaal tot enigszins tegenvallend. Feit is wel dat Duitsland de productie van eieren de laatste tijd sterk aan het uitbreiden is.

Dat is uiteraard geen goed nieuws voor de Nederlandse eiersector, maar aan de andere kant is de consumptie in Nederland zeker niet slecht. In opdracht van de PVE meet het onderzoekbureau GfK tweejaarlijks de huishoudelijke aankopen van onder andere eieren. Recentelijk zijn de aankopen over januari tot en met september 2011 beschikbaar gekomen en daaruit blijkt, dat deze aankopen dit jaar in vergelijking met dezelfde periode van 2009 behoorlijk in de plus zaten.

Terug naar het huidige marktbeeld, blijkt verder dat het prijsverschil tussen kooi en scharreleieren voortdurend kleiner wordt en dat zou vooral veroorzaakt worden doordat enerzijds het aanbod van kooieieren uiteraard steeds lager wordt, maar vooral ook doordat de industrie nog wel redelijk in beeld is voor deze soort eieren. De vraag naar eieren vanuit derde landen zou vanwege de oplopende prijstendensen van de laatste weken nu wel wat afnemen.

(Bron: PPE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  De productie van eieren zou in Duitsland stijgende zijn?Als ik de inlegcijfers vanaf medio 2011 daar zie dan zal binnenkort de productie ook weer snel gaan dalen!Kortom niets staat een flinke opwaartse prijsstijging in de weg!

 • no-profile-image

  wilco van laar

  Daar ben ik het mee eens Dirk. Als je de Europese inlegcijfers bekijk, en het batterijverbod over 7 weken kan het maar 1 kant op. En dat is omhoog !

 • no-profile-image

  kippen boer

  Heren, ik heb ook wel eens een droom van goede prijzen. In Europa zijn 50-55 miljoen kippen teveel , volgens de inleg cijfers loopt dit terug naar 20-25 miljoen teveel. Daarbij zit er volgens mijn handelaar nog ongekende hoeveelheden in de koelcellen door geheel Europa. Er zitten volgens mijn handelaar ook nog eens geweldige hoeveelheden poeder!!
  En iedereen hoopt op hogere prijzen!!!?? volgens mij zijn we hier voor Juni 2012 nog steeds niet aan toe.
  Dus droom maar lekker verder.

 • no-profile-image

  handelaar

  kippen boer uit het zuiden. je vermeldt 2 keer in je reactie "volgens mijn handelaar". geloof niet alles wat zij zeggen. die uitlating staat tevens haaks op de uitspraak van mijs die bang is dat er een verstoorde marktwerking komt bij een geheel kooiverbod.
  en dat er 50 miljoen kippen te veel zijn wil lijkt me ook overdreven. als het in het verleden redelijk in balans is geweest waar laat je dan in een keer 50 miljoen dieren?

 • no-profile-image

  kippenboer

  Heej handelaar
  Ik weet ook van mijn handelaar dat er in duitsland volop eieren zijn verkocht door de nederlandse pakstations op zeer lage prijzen! als de eieren in Nederland boven de € 5.70 komen dan heben ze al verlies. denk je dat deze mensen allemaal gek zijn?? Nogmaals drom maar lekker verder

 • no-profile-image

  Daan Haan

  @ kippenboer ui het zuiden “Geloven doe je de pastoor in de kerk”

 • no-profile-image

  Klaas kip

  Mijn handelaar zegt dat hij bang is dat hij binnen 2 maanden niet genoeg eieren kan kopen om zijn klanten te voor zien. De kokerijen kunnen ook niet aan S eieren komen omdat er de af gelopen maanden bijna geen hennen zijn op gezet ( wie heeft er gelijk) ik weet wel dat de handelaren proberen de prijs te drukken door van alles te roepen zet de markt analyses van het PPE afgelopen jaar maar eens naast elkaar ze praten zoals de wind waait .

 • no-profile-image

  wilco van laar

  De laatste tijd wordt er veel geschreven over het batterij verbod, hoe zal dat gaan lopen ?. Vaak moet ik dan denken aan het verbod van kalveren in eenlingboxen, en de omschakeling naar goepshuisvesting. We dachten de zuid-europese landen bouwen niet om, maar binnen een half jaar was alles om !.

 • no-profile-image

  Blije kolonie boer

  Als ik de Nop prijzen zie dan zou ik allemaal maar lekker snel ombouwen naar scharrel. Dit is natuurlijk het ei van de toekomst , je krijgt er daarom ook een veel betere prijs voor!!! Ga zo door arme scharrellaars het komt vanzelf goed. "zei mijn handelaar"!!!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.