Home

Achtergrond

Week 44: moeizamere afzet van filet

De markt van kuikenvlees blijft over het geheel bezien redelijk positief van toon. Om toch met een minpuntje van start te gaan, moet helaas wel opgemerkt worden, dat de situatie bij filet en in mindere mate bevroren kuikenbouten, volgens slachters en handelaren wel wat tegenvalt.

De vraag naar filet zou niet geweldig zijn en dat wordt mede veroorzaakt, doordat er volgens handelaren, nogal wat Braziliaans filet op enkele Noordwest Europese markten voor erg lage prijzen wordt aangeboden. Men merkt dat bijvoorbeeld ook goed bij de afzet van kappen naar de uitsnijderijen, want die zou op dit moment niet echt geweldig groot van omvang zijn.

Dat betekent dat er nogal wat extra filet wordt ingevroren, maar positief is in ieder geval wel dat dit voor andere kipdelen veel minder het geval is. Dit wordt weer veroorzaakt doordat de vraag naar vleugels, poten, karbonaden etc. wel best goed is en daar is men dus wel tevreden over.

De interesse van kuikenbouten vanuit Oost Europese landen is er wel, maar verloopt ook iets moeizamer dan de laatste tijd gebruikelijk. Het wordt iets moeilijker om de prijzen van deze soort die zo rond de € 1,10 – € 1,15 per kg lagen op dat peil vast te houden.

Het is in ieder geval goed, dat het totale aanbod van kuikenvlees op de Noordwest Europese markten, m.u.v. filet, verder niet extreem ruim van omvang is, want daardoor is men in ieder geval in staat de prijzen van de meeste soorten op het peil van de afgelopen periode vast te houden.

De wat moeizamere afzet van vooral filet, valt helaas wel terug te zien in de levendprijzen van deze week, want die staan wat onder druk. De “vrije” kuikenprijzen daalden met €0,03/kg tot gemiddeld € 0,91/kg voor lichte en zware kuikens. Ook de basiscontractprijs leverde iets in en noteerde € 0,805 per kg. Al met al, zullen slachters, handelaren en kuikenmesters wat wisselend over het huidige marktbeeld oordelen.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.