Home

Achtergrond

Voerprijs komt in zicht voor vrije fritesaardappel

De markt voor aardappelen is in mineur. Dat geldt althans vooral voor de vrije handel in fritesgeschikte soorten. De voor dit segment interessante Belgische Bintje-noteringen van PCA/Fiwap en Belgapom houden een laag niveau. Belgapom verlaagde zelfs met een halve euro naar € 2,00 per 100 kilo. Dit brengt de telersprijzen heel dicht in de buurt van de tarieven voor voeraardappelen. Voor veel telers zal het een oplossing zijn waar ze nog vlot gebruik van moeten maken, omdat ze kampen met bewaarproblemen.

In eigen land blijven de fritesnoteringen wat hangen op een peil tussen € 3,00 en € 4,00. Dat is een prijs waarvoor de eigenaar van ingeschuurde goede kwaliteit aardappelen ze rustig laat liggen. De prijzen zijn dan ook in hoofdzaak gezet door naast contractleverantie meegeleverde partijen.

Het ontbreken van echte transacties is voor telersvereniging VTA reden om evenals de voorgaande week geen notering uit te brengen. Vrijdag aanstaande kan dat wel het geval zijn, de export van aardappelen groeit licht. De handelsnotering voor fritesaardappelen geleverd buiten Noordwest-Europa staat dan ook op € 8,00.

Prognose: stabiel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.