Home

Achtergrond

Verkiezing zet keet op scherp

De keet moet af van het imago van aftandse caravan waar herrie wordt geschopt en jongeren zich klem drinken. Dat vindt Plattelandsjongeren.nl, die daarom jaarlijks de verkiezing De Beste Keet van Nederland organiseert. Dit jaar staat de beste keet in Zuid-Holland.

Weinig plattelandsgemeenten zijn er blij mee: schuren, garages of caravans waar jongeren in de weekeinden bij elkaar komen. Sommige keten veroorzaken overlast in de buurt en plaatselijke horeca klagen over oneerlijke concurrentie. In diverse gemeenten zijn daarom de laatste jaren keten gesloten.

Toch gaat het in de meeste van de ruim 1.500 keten die Nederland telt gewoon goed, zegt Alice Leijten van Plattelandsjongeren.nl. De jonge keteneigenaars – de meeste zijn tussen de 15 en 20 jaar oud – voelen zich verantwoordelijk voor het onderkomen. Ze onderhouden het goed. Ze hebben huisregels en maken afspraken met ouders en buren. ”Bij het bezoeken van keten valt me vaak op dat de jongeren trots zijn op hun keet en verbeterpunten serieus willen aanpakken”, zegt Leijten.

Plattelandsjongeren.nl wil het beeld van ongecontroleerde zuiphonken bijstellen. Daarom houdt de organisatie jaarlijks de verkiezing Beste Keet van Nederland. Het is ook een manier om de jongerenketen aan te sporen hun zaakjes op orde te hebben. ”Vanaf 2012 zijn gemeenten namelijk verplicht een ketenbeleid te voeren”, legt Leijten uit. ”Zij krijgen richtlijnen van het rijk om bijvoorbeeld buitensporig alcoholgebruik aan te pakken. Een goed initiatief, maar van de jongeren zelf wordt geen actie verwacht. Met de verkiezing willen we de keten op scherp zetten en handvatten geven.”

Een voorbeeldige keet heeft een alcoholbeleid en huisregels. De nooduitgang is voor iedereen te vinden en de EHBO-koffer staat klaar. Ouders zijn betrokken en overlast blijft binnen de perken. De keten die zich aanmeldden voor de wedstrijd, kregen een keetadviseur op bezoek die alle criteria natrok.

Sommige zaken zijn moeilijk te controleren, zegt Leijten. ”Op de vraag of er alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de zestien, zei iedereen natuurlijk braaf nee. Maar over het algemeen werd serieus meegedaan en gingen de keeteigenaren met de adviezen aan de slag.”
Natuurlijk kunnen plattelandsjongeren ook gewoon naar de kroeg gaan, maar dat is niet hetzelfde, meent Leijten. ”Een keet is leuker, omdat jongeren die meestal zelf bouwen en het daarmee echt hun plek is. Veel jongeren vinden bovendien plattelandscafés saai, omdat daar oudere mensen komen.”

Maar er zijn ook jongeren die eerst verzamelen in de keet om daarna op stap te gaan. De plaatselijke kroegbazen hoeven dus niet altijd bang te zijn voor concurrentie. ”Bovendien vormen eigenlijk alleen een paar grote commerciële keten een bedreiging voor de lokale horeca. Wij richten ons vooral op de buurtketen, waar maximaal vijftien mensen komen”, zegt Leijten.
Café De Keet in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude is zo’n buurtkeet, die door Rob van Velsen (20) met vier vrienden is opgezet. Op het varkenshouderijbedrijf van zijn ouders kwam afgelopen zomer een stal leeg te staan. ”Die hebben we helemaal opgeknapt en ingericht met een bar, een koelkast en zelfs een combi-magnetron”, vertelt hij.

Dat alles nieuw was, heeft meegespeeld bij het winnen van de wedstrijd Beste Keet, denkt Van Velsen. Maar ook op de onderdelen brandveiligheid, de betrokkenheid van ouders en de huisregels wist Café De Keet goed te scoren.

Van Velsen komt elk weekeinde met tien tot vijftien vrienden in de keet bij elkaar. ”Op vrijdag blijven we er de hele avond, op zaterdagavond komen we er eerst om wat te drinken en dan op stap te gaan. Vervolgens komen we zondagmiddag hier nog een bakkie drinken”, vertelt de student.
Hij kent de verhalen over raddraaiende jongeren in keten. ”Eigenlijk wel jammer dat sommige keten het verpesten voor andere”, vindt hij. Van Café De Keet heeft in elk geval niemand last. ”De buren weten ervan, zij hebben geen hinder omdat de keet bij ons op het erf staat. De ouders zijn heel betrokken en hebben spullen gedoneerd voor de keet.” Voor zijn ouders is het eigenlijk ook wel een goede oplossing, zegt hij. ”Die hoeven nu niet meer op vrijdagavond met mij en mijn vrienden op de bank te zitten.”

Honderd keten in de race
De organisatie Plattelandsjongeren.nl hield dit jaar voor de tweede keer de verkiezing De Beste Keet van Nederland. Vorig jaar ging de hoofdprijs naar Thok Westendorp in Gelderland. Dit jaar viel de eer te beurt aan het Zuid-Hollandse Café De Keet. Tweede en derde werden respectievelijk Pipohol en De Babbel, beide uit Gelderland.
In 2011 hebben zich meer dan honderd keten aangemeld op de site keetkeur.nl om te deel te nemen aan de verkiezing. Bezoekers van de site konden stemmen op hun favoriet. Winnaar werd de keet die de meeste stemmen kreeg, en daarnaast voldeed aan criteria op het gebied van onder meer brandveiligheid, EHBO, noodnummers en huisregels.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.