Home

Achtergrond 1 reactie

Varkensbeeld Merselo ingezegend

Merselo – Kapelaan Crasborn zegent een standbeeld van een varken in het centrum van het Limburgse dorp Merselo, onder het toeziend oog van de raad van Elf en Prins Andy van carnavalsvereniging De Zagewetters.

Het beeld is een gift van de carnavalsvereniging aan de Merselose dorpsgemeenschap. De vereniging bestaat 55 jaar en heeft voor een belangrijk deel wortels in de varkenshouderij. De naam Zagewetters komt van het mannelijke geslachtsdeel van het varken. Dat werd vroeger in de schuur te drogen gehangen en gebruikt om de zaag mee te bewerken zodat deze goed door het hout bleef glijden.

Omdat varkens nog steeds belangrijk zijn voor de Merselose dorpsgemeenschap heeft de vereniging zijn verjaardag in het teken van de varkenshouderij gezet. De afgelopen periode is er een schoolproject geweest. Dat werd op de elfde van de elfde afgerond met een bezoek van de school aan het varkensbedrijf Rozendaal in het dorp. Om 11.11 uur volgde de onthulling van het varkensstandbeeld door Prins Andy van de Zagewetters, waarna de kapelaan het beeld inzegende.

Het feest werd afgesloten met een grote dorpslunch met veel varkensproducten als karbonade, snert, balkenbrei, spek en ham waaraan 300 dorpsgenoten aan de deelnamen.

Foto Gé Hirdes

Spannenburg – Melkveehouders Meint (rechts) en Klaas Postma uit het Friese Spannenburg bereiden zich voor op de vangst van een van hun koeien. Een drachtige pink moet naar de stal worden gebracht om af te kalven. Ze hebben zich dik ingepakt tegen de kou. Het vangen valt nog niet mee. De pink glipt onder het witte lint door, maar kan uiteindelijk toch worden geladen in een aanhangwagen achter de trekker.

Foto Alex de Haan

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Diederik Nijenhuis

    Anders dan wat het artikel vermeld, is het beeld een gift van de Merselose varkenshouders aan de gemeenschap!
    De varkenshouderij geeft daarmee blijk aan het feit dat ze als belangrijkste pijler onder de plattelandseconomie onmisbaar is voor de leefbaarheid op het platteland.

Of registreer je om te kunnen reageren.