Home

Achtergrond 330 x bekeken

Uiteenvallen euro realistisch scenario

Nu investeerders zelfs Europa’s groeimotor Duitsland mijden, is het vertrouwen in de Eurozone ver te zoeken. De waarde van de euro ten opzichte van de dollar en het Britse pond staat hierdoor onder druk. Banken in de Eurozone vrezen financiële problemen bij concurrenten en lenen elkaar daarom tegen een steeds hogere rente, of niet. Het uiteenvallen van de Eurozone lijkt plots realistisch.

De 3 maanden Euribor is een referentie bij bedrijfsleningen en in feite een maatstaf voor de rente waartegen banken elkaar lenen. De rente is na weken van daling nu gestegen tot bijna 1,5 procent. Dat is nog altijd een laag niveau, maar er is weinig reden voor optimisme over lage leenkosten voor de agrarische sector. Risico-opslagen blijven hoog en een oplopende rente is symptoom van grote economische problemen.

Banken kloppen steeds vaker aan bij de Europese Centrale Bank (ECB), die steeds meer van zijn oorspronkelijke rol als pure inflatiebestrijder verwijderd lijkt. Het risico op het uiteenvallen van de Eurozone misschien zelfs binnen enkele weken is relatief hoog, schrijven nu ook gerespecteerde economen als Nouriel Roubini en Nobelprijs-winnaar Joseph Stiglitz.

De gevolgen zijn niet in te schatten maar voor de Nederlandse agribusiness staat meer dan 4 miljard euro export naar Zuid-Europa op het spel. Topmensen van Rabobank, FrieslandCampina en Unilever zeiden het al eerder: een ongeordend uiteenvallen van de Eurozone kost de voedingswereld geld. Trekkerbouwers stellen hun verkoopprognoses voor Europa al naar beneden bij.

De risico’s nemen bijna dagelijks toe. Regeringen in Zuid- en Noord-Europa zetten vol in op bezuinigingen en lastenverzwaring, met als gevolg druk op inkomens.

Het lijkt een recept voor een diepe recessie die kan leiden tot een hogere promotiedruk in supermarkten, mindere verkopen voor producten met hoge toegevoegde waarde en margedruk voor leveranciers.

Een diepe recessie maakt het verbeteren van de verhouding van de schuld en de omvang van de economie moeilijker omdat het leidt tot lagere belastinginkomsten en een lagere economische groei. Landen kunnen dan moeilijker aan de voorwaarden voldoen die zijn gekoppeld aan reddingspakketten.

Tel daarbij op de voortdurende Griekse onenigheid met het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB), en het uiteenvallen van de Eurozone is realistisch. Deze zal leiden tot een groot handelsnadeel voor Nederland en Duitsland, omdat de nieuwe munten in Zuid-Europa zwak zullen zijn.

Een catastrofe kan nog worden voorkomen. De ECB kan bijvoorbeeld gespekt met nog meer geld en op nog grotere schaal staatsschulden financieren. Ook kan een uitzonderlijk financieel kanon in stelling worden gebracht: Europese staatsobligaties. Duitsland en Nederland gaan in dat scenario procenten meer rente betalen op schuld, en de 'zondaars' juist minder.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.