Home

Achtergrond 438 x bekeken 2 reacties

Spanje drukt Nederlandse paprika uit de markt

De paprika-afzet richting Duitse supermarkten is bijna volledig overgegaan in Spaanse handen.

Nederland bereidt de afronding van het teeltseizoen voor. Met een matige kwaliteit weten Nederlandse telers dit jaar geen stand te houden tot het eind van het seizoen, concluderen handelaren.

De binnenlandse markt wordt nog wel gedomineerd door Nederland, maar ook hier zijn diverse partijen al overgestapt. De laatste weken werden dramatische prijzen genoteerd. Inmiddels zijn de dagprijzen weer wat opgekrabbeld, maar het merendeel wordt in programma’s verkocht, tegen lage prijzen die omgerekend rond de 45 tot 50 cent per kilo liggen. Rood behaalt woensdag de hoogste dagnotering met 1,15 euro per kilo.

Prognose: prijs stijgt

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ?????

  Mooi omschreven door handelaren, matige kwaliteit Nederlanse paprika, alsof de Spaanse paprika beter is. Dit is natuurlijk weer in hun eigen voordeel praten. Je maakt mij niet wijs dat in Spanje een controleur voor Global Gap 3 uur bezig is om te kijken of alle zaken op orde zijn. Hier doen ze dat wel, terwijl ze hier bij binnenkomst al kunnen zíen dat er alles schoon en netjes opgeruimd uit ziet. Dus ook t/m eindprodukt. Maar toch is de Spaanse paprika beter, natuurlijk voor de prijs. Ben maar eens eerlijk en zorg dat hier eigen produkt altijd duurder en beter is dan buitenlandsprodukt. Eigen markt beschermen, net als in andere landen wordt gedaan.

 • no-profile-image

  Chris Verberne

  Het is normaal dat Spanje in loop van Oktober en november steeds meer de Duitse markt overneemt van Nederland.
  Bij bezoeken aan meedere Supers in Duitsland valt mij op dat er welliswaar Spaanse paprika ligt, maar dat er daarnaast tot en met deze week nog steeds Nederlandse paprika wordt aangeboden.Ik zie Aldi's waar enkel NL paprika ligt, maar ook de duurdere REWE biedt nog steeds NL Paprika aan.
  Heb op zijn zachtst gezegd de indruk dat er al vanaf de eerste week van oktober, dat is al 6 weken terug(!!) te gemakkelijk geluiden/geruchten over een Spaanse overname voor waar worden gehouden, zonder gedegen marktverkenning uit te voeren.
  De gemaakte prijzen voor onze laatste 7 kilo, een kwart van de jaarproduktie, tonen aan wat we aan schade hebben geleden, misschien wel meer als de EHEC schade.
  Uiteindelijk heeft het de NL paprikatelers beide veel geld gekost.
  De Nederlandse paprikatelers zou het niet gelukt zijn een goede kwaliteit tot einde te brengen....
  Wat is kwaliteit, welke kwaliteit wordt bedoeld?
  Er wordt streng gesorteerd en gekeurd.
  Het % klasse I is zeker niet minder dan in afgelopen seizoenen. De zomer was koel( minder brandplekken/minder neusrot, minder overrijpheidsstippen enz) Het weer voor de laatste zetting was matig, waardoor gewassen zeker niet zwaar belast zijn geraakt. Bij deze matige belasting en bij het mooie weer van de afgelopen ruim 6 weken zie ik in doorsnee een goede tot vaak sublieme kwaliteit geoogst worden.
  Mooie harde vruchten, dikwandig en grof en gezond. Inderdaad, enkele waren ietsje lichterrood.
  Maar tot op de dag van vandaag komt er mooi spul van de planten en ook de laatste rode van de groene bedrijven zijn er vroeg aangekomen en zijn ronduit van een mooie tot sublieme kwaliteit.

  Toch zijn er geluiden dat de Hollandse paprika in de Duitse supers niet altijd van goede kwaliteit is.
  Op 9-11 bij één Aldi in één schap 5 dozen met rode NL paprika. Deze waren slap, licht beschadigd en gerimpeld. Datumcodering ontbreekt, deze had uitsluitsel kunnen geven over wanneer deze paprika's zijn ingepakt.
  Verder 2 dozen NL mix paprika, van sublieme lente kwaliteit. Hard, goede vorm en aantrekkelijk.
  Wat gebeurt er na de oogst? handelingen, temperatuurschommelingen, bewaren, speculeren...Goed in doos, goed in boodschapmandje??

Of registreer je om te kunnen reageren.