Home

Achtergrond

Slachten voor het Offerfeest

Den Haag - Ongeveer 75.000 schapen en geiten en 4.000 runderen worden deze dagen ritueel onverdoofd geslacht onder het toeziend oog van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) in daartoe aangewezen slachthuizen.

Den Haag - Ongeveer 75.000 schapen en geiten en 4.000 runderen worden deze dagen ritueel onverdoofd geslacht onder het toeziend oog van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) in daartoe aangewezen slachthuizen. Dit alles in het kader van het islamitische Offerfeest. Dat heeft de VWA bekend gemaakt. Afgelopen zondag is het Offerfeest, ook wel slachtfeest genoemd, begonnen. Moslims hebben vanaf zondag drie dagen de tijd om een dier te laten slachten. Ze eten het vlees en verdelen het onder armen, buren en familieleden.

Het zou de laatste keer kunnen zijn dat het Offerfeest op deze manier in Nederland kan worden gevierd. De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken voor een wettelijk verbod op onverdoofd ritueel slachten. Als ook de Eerste Kamer dat doet en het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan het Offerfeest niet meer op deze manier plaats vinden en zijn de islamitische landgenoten aangewezen op slachtplaatsen over de grens, of op illegale slachtingen.

Foto: Medewerkers van slachthuis Vugts in Steenbergen zijn nu druk met het slachten van schapen voor het Offerfeest. Doorgaans slacht men in België of Nederland een schaap of lam. ”We slachten deze dagen zo’n vierhonderd schapen”, zegt Frieda Vugts. Het is de eerste keer dat slachthuis Vugts schapen slacht voor het Offerfeest.

Foto Anton Dingemanse

Stompwijk – Op het biologische melkveebedrijf van de familie van Swieten werd zaterdag flink gewerkt aan het knotten en rooien van bomen en planten tijdens de elfde landelijke Natuurwerkdag. Ruim dertienduizend mensen hebben op meer dan vierhonderd plaatsen meegedaan. Nog nooit hadden zo veel mensen meegedaan aan het evenement, dat elk jaar op de eerste zaterdag van november wordt gehouden. Met professionele begeleiding werd gesnoeid, gezaagd, schoongemaakt en geknot.

Foto Roel Dijkstra

Almere – Met felgekleurde melkpakken in een maat passend bij de kunstolifanten langs de A6 voerde de Nederlandse Melkveehouders Vakbond maandagochtend al vroeg actie. De pakken waren neergezet langs de snelweg om de aandacht te vestigen op de introductie van Faire (choco-)melk in Nederland. De NMV wil Faire melk bij gebrek aan budget vooral via guerilla-marketing onder de aandacht brengen. Daarom wil de organisatie ook intensief gebruik maken van sociale media, zoals Facebook en Twitter.

Foto NMVBiddinghuizen – Rina van de Zwaag en Jan de Craen van Schaap Holland in Biddinghuizen treffen voorbereidingen voor de rassenshow die het handelshuis woensdag en donderdag houdt. De pop staat voor de tafelaardappel Alexia. Bezoekers kunnen de rassen van Schaap Holland bekijken, zegt De Craen. ”Dit jaar leggen we de focus op Alexia. Ook brengen we onze nieuwe slogan ’Pure Potato Pleasure’ voor onze merknaam Poldergoud onder de aandacht. Voorheen was de slogan ’Goud op Tafel’, maar dat zegt een buitenlander niks.”

Foto Inaxion

Bemmel – Het paprikaseizoen is voorbij. Personeel van een paprikateler uit Bemmel verwijdert de paprikaplanten met een zelfgemaakte snijconstructie. Daarna volgt een grote schoonmaak en het ontsmetten van de kassen voordat er eind november nieuwe paprikaplantjes worden neergezet.

Nederlandse paprikatelers hebben het afgelopen jaar opnieuw met grote verliezen gedraaid. De telersprijs kwam circa 10 procent lager uit dan gemiddeld over de drie voorafgaande jaren. Nederlandse supermarkten wisten de verkoop van paprika nog met 1 procent te laten stijgen, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

Foto Vidiphoto

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.