Home

Achtergrond

Russische zuivelsector herstelt zich langzaam van droogte

De Russiche melkveesector heeft in 2010 en 2011 veel hinder ondervonden van de droogte. Langzaam lijkt de sector zich te herstellen en gaat de productie weer in de lift. Verwacht wordt dat Rusland komende jaren steeds meer kaas en boter gaat importeren.

Door een tekort aan voer is het aantal melkkoeien, en daarmee ook de melkproductie, in Rusland flink gedaald. Droogte speelde de melkveehouders parten. De Russische zuivelsector lijkt zich te herstellen, zo wordt gemeld in een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw.
In de periode januari tot augustus 2011 is er in Rusland 22,2 miljard kilo melk geproduceerd. Dat is 1,8 procent minder dan in dezelfde periode in 2010. Vooral in de maand augustus begon de productie zich te herstellen. De verwachting is dat de productie zich verder herstelt en uitkomt op 31,8 miljard kilo, zo verwacht het Russische bureau voor de statistiek Rosstat. De melkproductie neemt in 2012 naar verwachting toe met 0,3 procent, ondanks dat de Russische rundveestapel blijft krimpen. De melkveestapel neemt naar verwachting van het Amerikaanse landbouwministerie in 2012 nog met 0,2 procent af. Relatief hoge melkprijzen stimuleren de Russen wel om meer melk te gaan produceren. De melkproductie per koe gaat omhoog, terwijl vooral het aantal kleine melkveebedrijven afneemt.
De gemiddelde melkproductie per jaar op de grotere melkveebedrijven in Rusland lag in 2010 op 4189 kilo. Op genoemde melkveebedrijven lijken er op het moment grote slagen te worden gemaakt wat betreft de fokkerij en het management. Ook is er weer voldoende voer voor het melkvee beschikbaar. In de tweede helft van 2010 en de eerste helft van 2011 ontstond er een voertekort vanwege de langdurige droogte. De ontwikkeling van grotere melkveebedrijven wordt sterk gestimuleerd door de overheid.
Het Russische ministerie van economische vooruitgang is wat minder optimistisch en gaat voor 2012 uit van een totale melkproductie van 31,1 miljard kilo. Dat zou betekenen dat het aantal melkkoeien, of de melkproductie per koe, verder gaat afnemen. Het Russische landbouwministerie heeft als doel om in 2014 op een melkproductie van 32,6 miljard kilo uit te komen. Duidelijk is dat er verschillend over de ontwikkeling van de markt wordt gedacht.
De import van zuivel door Rusland lag in de eerste helft van 2011 het jaar 9,7 procent hoger. Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht dat de import van kaas en boter gaat toenemen, terwijl de import van melkpoeder gaat dalen. Dat komt omdat de productie van kaas en boter in Rusland zelf afneemt ten gunste van de productie van melkpoeder. De vraag naar melkpoeder van met name grote voedingsmiddelenconcerns is groot.
In de periode januari tot augustus 2011 daalde de kaasproductie in Rusland met 3,5 procent en de productie van vollemelkproducten (zoals melk en zure room) met 3,4 procent. De kaasproductie neemt in 2012 naar verwachting verder af met 1,2 procent. De import van kaas stijgt naar verwachting met 4,8 procent. De productie van volmelkpoeder stijgt met 4,6 procent, terwijl de productie van magermelkpoeder (NFDM) naar met 5,9 procent toeneemt.
Een groei van de zuivelconsumptie in Rusland wordt met name beperkt door hoge prijzen en strenge importcontroles. Wit-Rusland wordt een steeds belangrijkere leverancier van zuivel aan Rusland. Ook worden in Rusland nog veel plantaardige eiwitten gebruikt in zuivelproducten. Uit onderzoek van de Russische melkproducentenorganisatie Soyuzmoloko blijkt dat de toevoeging van plantaardige eiwitten vaak niet op de productetiketten is terug te vinden. Hoewel dit verboden is wijzen retailorganisaties op het feit dat dit de enige manier is om zuivelproducten betaalbaar te houden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.