Home

Achtergrond 208 x bekeken 1 reactie

Richting op de beurs totaal zoek door onrust Griekenland

De beurzen zijn richtingloos. Vorige week stegen koersen vrij scherp door een groot akkoord over de aanpak van de Eurocrisis. De 25 bedrijven op de AGD-index zagen hun beurswaarde een dag later met 3 procent stijgen.

Sinds het begin van deze week is Griekse medewerking onzeker en daalt de beurskoers van veel bedrijven. De wisselkoersmarkt en de agrarische grondstoffenmarkt zijn momenteel ondergeschikt aan de Eurocrisis, en daarom ook stormachtig.

De beurskoers van Case New Holland (CNH) illustreert de onrust. De Amerikaanse machinebouwer is op de beurs nu ruim 7 procent meer waard dan vorige week.

De trekkerbouwer profiteerde eind vorige week van de publicatie van relatief sterke kwartaalcijfers. Deze week leverde CNH op maandag en dinsdag steeds meer dan 3 procent in. Het bedrijf maakte bekend op de obligatiemarkt 500 miljoen dollar op te halen bij beleggers. Het geld is bedoeld om de financieringsarm te versterken. De markt interpreteerde de stap als zwakte. Woensdag won

CNH echter weer 3,4 procent. Analisten verklaren die stijging niet of houden het op een vaag verband met de belofte van de Amerikaanse centrale bank de economie te helpen versterken.
Ook fruithandelsconcern Dole Foods zat in een spreekwoordelijke achtbaan. Vorige week donderdag verloor het concern op één dag 6,3 procent om deze dinsdag 7 procent in te leveren.

De FAO verwacht dat de komende maanden prijzen voor akkerbouwgewassen onder die van eerder dit jaar zullen blijven. Wanneer de rust in de financiële wereld terugkeert, kunnen dalende prijzen voor akkerbouwgewassen de koersen van vleesbedrijven als Smithfield Foods en consumentenconcerns als General Mills stimuleren.

Boeren geven met lagere prijzen minder uit.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Beursen zijn helemaal niet richtingloos. Bij de AGD-index staan de 25 hoogst beurs genoteerde bedrijven die daarmee de 25 meest gevoelig bedrijven zijn voor verandering van het financiele waarde van het bedrijf. Waardoor de desbetreffende bedrijven feitelijk daarmee de 25 grootste gokkers met het bedrijfsvermogen, net een casino alleen wordt het beurs genoemd. Waarbij de beleggers behoorlijk aan het gokken kunnen op winst. Als dan het vertrouwen afneemt..................daalt de waarde om in te zetten per aandeel waardoor de waarde per aandeel dat uitgegeven wordt overeen komt met de waarde van het vertrouwen in het bedrijf. Waardoor beursgenoteerde bedrijven moeten afvragen of het voor de bedrijfszekerheid wel nodig is om beursgenoteerd te zijn en daarmee met het voortbestaan op het spel zetten. Om onrust te beperken is geld lenen bij een bank beter, is (meestal) ook goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.