Home

Achtergrond 2 reacties

Rente blijft dalen

De 3 maanden Euribor-rente, een belangrijke referentie bij leningen, is gedaald van 1,58 naar 1,46 procent.

Hoewel het een rentetarief betreft dat banken bij onderlinge leningen hanteren, is de verwachting dat in navolging ook rentes op bedrijfsleven licht zullen dalen. ABN Amro verwacht dat de rente lang laag blijft en de 3 maanden Euribor tot 1,2 procent zal dalen. ING gaat uit van een rentetarief van 1,1 procent begin 2012.

De gedaalde rente is vooral het gevolg van de renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB-rente staat nu op 1,25 procent. De ECB gebruikt het tarief bij leningen aan banken. De rente is verlaagd om de economie te stimuleren. Analisten denken dat de ECB verder zal verlagen tot 1 procent.

De financiële onrust houdt niettemin aan. Italië betaalt nog altijd op termijn onhoudbare rentes van boven de 6 procent. Iedere procent die Italië extra moet betalen voor staatsleningen in vergelijk met de situatie voor de crisis, leidt in drie jaar tijd tot een verlies van 1 procent op het bruto binnenlands product. Italië is geen Griekenland: het land heeft de vierde economie van de EU.

De hoop op een nieuwe Italiaanse regering en ingrijpen van de ECB op de markt voor staatsleningen, stuwen de financiële markten enigszins, maar het gevoel in de markt is uiterst fragiel. Zelfs wanneer Italië een nieuwe regering heeft, kan scepsis de boventoon blijven voeren. Voor het tijdperk Berlusconi kende Italië immers decennia van snel vallende regeringen.
Waarnemers vrezen dat na Italië markten de ogen richten op Spanje, Ierland of Portugal of zelfs België en Frankrijk.

De euro is door de onrust gezakt tot een waarde van $ 1,36 en £0,85 Britse ponden. Banken gaan voor het komende jaar uit van een waarde tussen de $ 1,30 en $ 1,40 dollar.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    De grootte ster is gevallen. Nu is de grootte vraag "Valt de rente en wanneer".

  • no-profile-image

    Rente tarief? Net zo laag als het vertrouwen in Silvio Berlusconi hoog is.

Of registreer je om te kunnen reageren.