Home

Achtergrond 1 reactie

Record aan regen

Met 350 millimeter regen in drie dagen staat bij sommigen het water tot ver boven de lippen. En elk jaar valt er meer regen.

Regen, regen en nog eens regen. Zoveel regen dat het internet uitviel en we een week zonder zaten (knap lastig), vandaar deze wat ‘late’ blog. Opnieuw is het raak in het zuiden van Frankrijk en weer is het de Var (departement in de Provence) dat het zwaar te verduren kreeg. Vorig jaar juni werden zeven campings verwoest en kostte het 25 mensenlevens. Nu hebben vijf mensen de dood gevonden en zijn er vele honderden geëvacueerd. Ook het wijndomaine waar ik woon en werk, verleent onderdak aan de smid annex klusjesman die in het buitengebied van het dorp Bras woont. In zijn huis stond het water 1,80 meter hoog.

Ieder jaar wordt het natter

Mijn werkgeefster heeft de regenval vanaf 2004 bijgehouden. Er zit een duidelijke stijging in de jaarlijkse hoeveelheid neerslag: 547 mm (’05), 582 mm (’06), 358 mm (’07), 936 mm (’08), 708 mm (’09) en 829 mm (’10). En nu, halverwege november zitten we al op 947 mm, waarvan er een dikke 380 mm de afgelopen week is gevallen.
In het weekend van 5 en 6 november waren mijn werkgevers een weekend weg, en had ik de taak de regenmeter bij te houden. Dat heb ik geweten. De maatverdeling gaat maar tot 35 mm, dus moest ik ’s nachts m’n bed uit om het ding te legen. Er viel die vrijdag en dat weekend 350 mm en dat is een record.

Enorme schade

Het AgD schreef er ook al over: meer dan 300 agrarische bedrijven in de Var hebben te maken met ernstige wateroverlast. Groentetelers zagen de complete oogst en alle zaailingen verloren gaan. Plantentelers konden hun kassen niet meer verwarmen door uitvallende elektriciteit. Velden vol tarwe zijn weggespoeld. Een mini-tornado in de Anduze verwoestte meerdere schuren. De schade aan woningen en gebouwen, wegen, riolering enzovoort is enorm. Het CCR (Caisse Centrale de Réassurance), afdeling natuurrampen, denkt dat die tussen de €550 en €800 miljoen gaat uitkomen - voor heel Zuid-Frankrijk.

Wijngaard is een meer

Mijn werkgevers hebben in april een aantal nieuwe wijngaarden aangeplant. Eén ervan is nu een meer, zoals te zien is op de laatste foto. Het water heeft hier zeker 1,50 meter hoog gestaan.
Het zag er daarna naar uit dat de buiten zijn oevers getreden rivier de jonge planten meegesleurd zou hebben. Dat zou een schadepost van 7.000 planten à €2,50 = €17.500 zijn. Dan zijn de arbeidskosten en het verloren oogstjaar nog niet meegerekend. We zijn nu een week verder en hoewel alles nog vol met water staat, lijkt het erop dat de jonge worteltjes stand gehouden hebben.

Water, water, overal water

Deze foto is vorig jaar juni door het AFP gemaakt en dit filmpje, gemaakt vanuit een helikopter boven de Var, is van vorige week (iets naar beneden scrollen). De foto’s hieronder laten de op meerdere plekken ondergelopen toegangsweg naar het wijndomaine zien, met aan weerskanten het vele water in de wijngaarden. Het water kwam tot aan mijn knieën, maar om de mini-waterval te bekijken, had ik dat er graag voor over.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    pieter p

    Ja zo zie je maar weer de grote verschillen in een land. Hier in Bretagne is er een water te kort, als er geen regen valt binnen kort kunnen ze begin december geen water meer garanderen uit de kraan.

Of registreer je om te kunnen reageren.