Home

Achtergrond

Prijsval boter deert boer vooralsnog weinig

Van de hard dalende boterprijzen merken de Nederlandse melkveehouders vooralsnog weinig.

Het lijkt er ook op dat dit nog wel even zo blijft. De kaasprijzen blijven namelijk op een prima niveau van € 3,10 tot € 3,15 per kilo, terwijl de weipoederprijs in de laatste weken sterk omhoog is geschoten. Vorige week bereikte de spotnotering het niveau van 950 euro per ton, deze week ligt de spotnotering rond de 920 euro per ton.

De prijzen voor mageremelkpoeder zijn deze week iets gestabiliseerd. Reden is dat veel zuivelbedrijven en handelaren rekening houden met een nieuwe Algerije-tender, die volgend jaar vanaf februari moet worden geleverd. Europa zou hiervoor 40.000 tot 50.000 ton mageremelkpoeder kunnen leveren. Vandaar dat sommigen hierin een kans zien om de poederprijzen omhoog te krijgen. De vraag is wel of dit reëel is. Het is namelijk zeer goed mogelijk dat niet-Europese leveranciers met de tender gaat lopen.

Voor vollemelkpoeder staat het eigenlijk al vast dat Europa niet gaat leveren, voor magerpoeder zijn ook de Verenigde Staten in de markt. De EU-export van vollemelkpoeder ligt al zo ongeveer het hele jaar op z’n gat. Europa is te duur. Melkvet kan momenteel eigenlijk alleen geschikt Europa uit via de kaas. Via verse room wordt ook nog wel het nodige tegen goede prijzen afgezet. De periode van hoge boterprijzen lijkt echter voor langere tijd achter de rug. Daarom houden producenten en handelaren opruiming. In de Europese cijfers is goed te zien dat de afgelopen weken grote voorraden uit particuliere opslag zijn gehaald. Zo veel mogelijk moet weg voordat begin volgende jaar de goedkope Nieuw-Zeelandse boter arriveert.

De spotmarkt voor rauwe melk blijft nog vrij hoog.

Prognose: boter en melkpoeder goedkoper, kaas stabiel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.