Home

Achtergrond

Oudjes ploegen nog best (2)

De ploegwedstrijden waren één groot feest, met veel oldtimers, demonstraties en shows. Volop lekker eten en drinken, gezellig bijpraten en uiteraard: veel ploegen.

Bij het ploegen zelf waren veel antieke trekkers (30 jaar en ouder) van de partij. Er waren maar vijf deelnemers met wentelploegen, alle vijf moderne tweeschaar Kvernelands met alle snufjes van een wedstrijdploeg. Zelf vind ik dat een beetje ver gaan. Bij hen was vooral aandacht besteed aan het uitgeren. Bij de rondgaande het opzetten en natuurlijk de eindvoor. Volgens onze plaatselijke jury Ros McGilvery waren er 12 categorieën.
Ook het paarden ploegen was echt leuk om te zien. Daar werd je ook geheel in stijl heengebracht, met paard en wagen. Voor ons Nederlanders is het altijd weer speciaal om te zien dat hier de ploeger met een zadel op de ploeg zit, in plaats van er achter te lopen.

Queens of the furrow

Bij het ploegen van de Queens of the furrow was het leuk om te zien hoe die meiden echt (met behulp van hun coach ) heel erg hun best deden. Er waren er volgens de krant 32; ik heb ze wel gezien, maar niet geteld. Er was er een, de Ontario Queen, die dit duidelijk vaker had gedaan. De anderen waren nog hun eerste voren aan het opzetten (met de coach) toen zij al messcherp de laatste voren aan het ploegen - zonder coach. Het zijn allemaal boerendochters voor zover ik weet, dus trekker rijden kunnen ze wel. Maar keurig recht en netjes ploegen is nog een beetje anders.
Deze jonge dames zijn eigenlijk meer ambassadrice voor de landbouw en natuurlijk de volgende ploegwedstrijd, vandaar dat ze ook beoordeeld worden op spreekvaardigheid, gedrag en kennis.

Locale Queen

Deze verkiezing van de nieuwe Queen is gewonnen door onze locale Courtney Conners (de wedstrijd is deels op haar vaders boerderij, maar dat is puur toeval). Met ploegen zat ze in de middenmoot, maar met de rest sprong ze er echt uit. Courtney is een zeer bespraakte meid (in tegenstelling tot haar vader), is absoluut goed tweetalig (Frans en Engels; het wordt vaak vergeten, maar Ontario heeft een behoorlijk percentage Franstaligen) en is gewoon een gezellige meid.
Verder was er een grote oppervlakte antiek, met onder andere een werkende stoomtractor en ook een werkende locomobiel. De stoomtractor dreef een zagerij aan, waar in zeer rap tempo bomen tot planken gezaagd werden. De locomobiel dreef óf de steenbreker aan, die echte rotsblokken tot steenslag brak, óf een dorsmachine.
Er is ook gedemonstreerd met een aflegger. Dat is een eigenlijk door paarden getrokken (hier een Ferguson benzine-TEF) maaibalk met een platform eraan. Daarboven een draaiende as met een soort houten harken, die elke keer een kleine hoeveelheid graan van het platform afduwt. Die wordt dan met de hand gebonden tot schoven. Er is gewerkt met verschillende zelfbinders, de McCormick Deering en Massey Harris.

Oudste ploegers 90 en 87 jaar

Bij de antieke ploegen kwam mijn achterbuurjongen uit met een zescilinder benzine Massey Harris en een vierschaar getrokken ploeg. Dat ging niet al te best en ook onze streekcoach kwam er ook niet uit. Niet alle schijfkouters waren gelijk, net zo min als de voorscharen en ik vond de ploeg wat weinig doorlaat hebben voor de toch wel lange stoppel. Maar ja wat wil je: tractor en ploeg zijn 60 à 70 jaar oud en dan zijn de originele onderdelen wel erg schaars. De trekker en ploeg zijn eigendom van onze oudste ploeger en z’n broer: 90 en 87. Ze zeiden mij gezien leeftijd en gezondheid er nu een beetje een punt achter te willen zetten.
Als ik s' morgens om 7 uur kwam om te ontbijten met vrienden en bekenden en even bij te praten op de show, gaven de schoorstenen al volop rook en verraden de stoomjongens al hun aanwezigheid door de stoomfluit te blazen.

Uiteraard een rodeo

En natuurlijk zoals het hier hoort was er een rodeo waar zelfs zeer jeugdige van 12 en 13 jaar (met helm en gezichtbeveiliging) aan bullriding (en niet de allerwildste) deden en natuurlijk de echte goeie cowboydemo's.
Heel speciaal was de tractor dance, uitgevoerd door acht tractors (de oude rowcrop-modellen met twee neuswielen) op country & western-muziek. De dans, die hier een square dance heet, zouden jullie waarschijnlijk een folkloristische dans noemen, Hij was echt geslaagd, de vier dansers en vier danseressen lieten een echt goeie show zien. Hier kom ik later nog op terug.
In elk geval kijk ik terug op een fantastische week!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.