Home

Achtergrond 603 x bekeken

Ooievaars gokken op zachte winter

Maurik - Een uitzonderlijk plaatje voor deze tijd van het jaar: overwinterende ooievaars en koeien die op dezelfde plek 'fourageren'. Dankzij het aanhoudend zachte weer is dat op dit moment te zien in de uitwaarden bij het Gelderse Maurik.

Maurik - Een uitzonderlijk plaatje voor deze tijd van het jaar: overwinterende ooievaars en koeien die op dezelfde plek 'fourageren'. Dankzij het aanhoudend zachte weer is dat op dit moment te zien in de uitwaarden bij het Gelderse Maurik.

Normaal gesproken staan de meeste koeien in november al op stal. Veel ooievaars vertrekken in augustus naar Zuid-Europa of Afrika, maar deze dieren lijken het risico van een strenge winter te nemen. Want zoals de volkswijsheden voorspellen: "November warm en fijn, het zal een strenge winter zijn." Voorlopig is er echter nog volop voedsel als slakken, larven en regenwormen voor de ooievaars te vinden.

Foto Vidiphoto

Noordbroek – Rosévleeskalverhouder Bram Hamminga vult een sleufsilo met gemalen korrelmais en rijdt die met een shovel aan. Hij heeft dit jaar zo’n 12 hectare in te kuilen, maar hij krijgt wel andere CCM in de kuil dan hij had gedacht. ”De mais die ik eerst bestemd had voor CCM is gehakseld en als snijmais aan de kuil gegaan. De mais die bedoeld was als snijmais, gaat nu als CCM aan de kuil.”

De vele regen van de afgelopen weken maakte het nodig om de planning om te gooien. Hij had liever wat meer tonnen geoogst, maar voor het overige is Hamminga tevreden over zijn CCM. ”De kwaliteit lijkt niet verkeerd.” Hamminga houdt zo’n 700 rosékalveren. Die gaan alle als jonge rosés weg. ”Dat rekent tot nu toe het best”, constateert hij.

Foto Koos van der Spek

Dinteloord - Prins Willem Alexander heeft dinsdag officieel de eerste lading restmateriaal in de eerste biomassavergister van Suiker Unie in het Noord-Brabantse Dinteloord geladen. De biomassavergister in Dinteloord gaat jaarlijks 100.000 ton plantaardig restmateriaal verwerken. Dagelijks wordt er 300 ton verwerkt.

Foto Emmy Koeleman

München - Een opblaasbare tomaat staat voor het European Patent Office (EPO) in het Duitse München tijdens een demonstratie. Actievoerders protesteren tegen het verlenen van patenten op planten en landbouwhuisdieren.

Foto ANP

Den Haag - Prinses Máxima staat samen met illusionist Jan Reinder Kammen op het podium bij het openingscongres van het Europese bureau van The Sustainability Consortium (TSC). TSC streeft naar verduurzaming van de productieketens van consumentenproducten.

The Sustainability Consortium is een samenwerkingsverband tussen bedrijven, niet-gouvernementele organisaties en wetenschappers. Zij kijken niet alleen naar de duurzaamheid van agrarische producten. Ook elektronica, huishoudelijke producten, papier en speelgoed behoren tot de aandachtsgebieden.

Doel is een internationale standaard te ontwikkelen om soortgelijke producten van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Tegelijk moet in een oogopslag duidelijk zijn hoe de vergelijking uitpakt tussen een papieren boek en een boek in elektronische vorm.

Nederlandse bedrijven die zich aan TSC hebben verbonden zijn onder andere Ahold en DSM.

Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.