Home

Achtergrond 6 reacties

Ontbossen

Onze planning is anders gelopen. We hebben veel meer ontbost dan we eigenlijk wilden.

Ik had hier en daar wat rondgevraagd naar de kosten per uur van een bulldozer en de transportkosten van het gevaarte naar de boerderij toe. De uurprijzen verschilden weinig, maar het transport bleek erg duur. Het was een zware machine en ook de huur van de low boy kostte een paar centen. Dit alles maakte de uurprijs erg hoog. Daarom ben ik eerst maar eens begonnen met een retroexcavadora (oude graafmachine) van de buurman.

Goedkoop is duurkoop

Ik wilde vooral hakselgewassen hebben, het groeiseizoen is hier 365 dagen, daarom begon ik met het schoonmaken van 15 hectare. Daarvan was al een 10 hectare schoon. Er zaten nog wel wat boseilandjes in. Ook moest ik op een hoge plek nog wat schoonmaken. De buurman, die van de retroexcavadora, vertelde me dat hij ongeveer 1 hectare per dag kon schoonmaken met de machine. Na een dag ploeteren heb ik de machine maar weer ingeleverd, want ik kwam nog niet aan een kwart hectare. Bovendien was het resultaat erg beroerd. De schappelijke huurprijs werd zo wel kostbaar.

Bulldozer doet het werk

Een week later hoorde ik dat een andere buurman een bulldozer liet komen om 40 hectare schoon te maken. Ik nam direct contact met hem op dat de bulldozer ook wel bij mij kon komen. Zo hoefde ik de transportkosten niet te betalen. Eerst had ik het over 20 uur werk, uiteindelijk werd het iets meer dan 80 uur. Vrijwel alles is ontbosd wat ik in ontbosd wilde hebben. Ik heb flink geprofiteerd van de machine, want je weet nooit waneer hij weer in de buurt is. Het hangt nog steeds in de lucht dat de brandstofprijzen weer gaan verdubbelen en dan stijgen de uurprijzen ook hard.

Alles platdrukken

Ik ben nog nooit bij een ontbossing geweest en had dus geen idee hoe dat in zijn werk ging. Bovenop de schuif ligt een ijzeren frame dat ongeveer 1,5 meter uitsteekt en vrij omhoog kan. Daarmee drukt de chauffeur de dikke bomen omver. Met dat frame kan hij de boom hoger pakken. Zo rijdt de bulldozer een hele tijd heen en weer tot alles is platgedrukt. Vervolgens schuift de machine de bomen in een rij, 30 meter aan de ene en 30 meter aan de andere kant. Op die manier krijg je tussen de rijen een kleine 60 meter schoon.
Overdag schuift de chauffeur alles plat en gaat hij de omheining langs. Dan heeft hij nog goed zicht. ´s Nachts schuift de chauffeur alles bij elkaar. Met afgehakte palen waaraan ´s nachts zaklampen worden gebonden, maakt de chauffeur zo lange rechte rijen. Die geren (schuinlopen) niet ten opzichte van elkaar en zijn makkelijk bewerkbaar. De machine kan zo dus volcontinu draaien. Er zijn dan ook drie chauffeurs die om en om werken en slapen.

Giftige plant

In het midden staat nog een bos van 4 hectare. Het is nog een oorspronkelijk oud bos. Ik wilde het oude bos eigenlijk wat groter houden. Buurjongen Carlos, die de hele tijd bij het ontbossen was, kwam echter ‘bigoekoe’ tegen bij de rand van het bos. Als koeien die plant vreten gaan ze dood. Dus ook dat stuk moesten we weghalen. Er bleef nog maar een strookje bos over van 30 meter breed. We besloten het hele stuk maar weg te halen. In een hoek staat nog 3 hectare met veel kreekjes , daar komt het hele jaar door grondwater bovensijpelen. Op het laagste punt is er nog een groot gat uitgeschoven van een meter diep. Daar hoop ik voldoende water vandaan te kunnen halen als de bronpomp het begeeft. Je kunt hier nooit genoeg water hebben, daar ben ik inmiddels wel achter.

Rechte planken

Carlos heeft me die week veel geleerd over de bomen. Ik meende dat er geen goede houtsoorten bij waren, maar dat is niet waar. Er staat best veel. De meeste bomen zijn tajibo, enwuente en palo amarilla. Ik kan er echter commercieel niets mee, omdat ik daarvoor gecertificeerd moet zijn. Voor die paar bomen kost me dat veel te veel geld. Wel kan ik ze voor eigen gebruik omhakken.
Hier en daar is een boom van een goede houtsoort blijven staan op, nu, open land. Dat is enerzijds voor schaduw, anderzijds vangt die boom de bliksem op en niet de koe. Als de boom dik genoeg is, kan ik hem altijd nog omzagen. Jongens hier in de buurt kunnen met een motorzaag perfect rechte planken zagen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  casev

  Een intressant verhaal Geert. Waar in Bolivia ben je nu bezig? En begin je helemaal van 0? of stond er bv al `n huis?

 • no-profile-image

  it

  Jammer Geert, dat je niet nadenkt waar je mee bezig bent.
  Jammer, dat je geen alternatieven zoekt voor vlees, vlees de grootste/meest vervuilende industrie van de wereld.
  En van vlees eten wordt je ziek.
  Think..

 • no-profile-image

  Dirk van Vliet

  Dat gelul dat je van vlees ziek wordt moet natuurlijk van één of andere linkse hollander zijn ,die nieteens weet wat er in de wereld afspeelt.verder een vraag: hebben jullie geen kapvergunning nodig?
  nog een opmerking: kijk altijd uit met kappen in de buurt van bronnen en beken, als je alles kaalscheert wil er nog wel eens wat opdrogen, zodat je later spijt krijgt. groeten en succes
  Dirk


 • no-profile-image

  Geert

  CASEV: Ik zit nu ten noorden van Santa Cruz, in de buurt van Buena Vista. Ik begin helemaal op 0, de enige infrastructuur is de weg er naar toe, geen huis geen stroom en geen drinkbaar water. Dirk: Je hebt gelijk; kreekjes en beekjes hebben schaduw nodig zeker waar ze ontstaan, ik heb het niet duidelijk geschreven in mijn blog maar waar de kreekjes zijn daar is de bulldozer niet geweest, heeft ook geen zin het zijn diepe geulen. Kapvergunning had ik niet nodig/was er al bij want op de documenten die bij deze grondstuk horen staat dat 50 ha in cultuur mag worden gebracht. Ze zijn er hier tegenwoordig wel erg scherp op. IT: Ga eens uit je kantoor de echte wereld in, op je fiets uiteraard. Gaat heen en word eens nuttig. Dit is de eerste en laatste keer dat ik op een onbenul reageer.

 • no-profile-image

  Sanja

  Beste Geer,
  Ik heb met veel interesse je blog gelezen. Ik ben van plan in Suriname een soortgelijk bedrijf te beginnen. Nou heb ik al contact met iemand gehad over het ontbossen en zijn schatting was dat het 3 dagen werk was per ha met een bulldozer. Dat leek mij wat veel. Ik kan uit hou verhaal niet helemaal afleiden hoeveel ha je uiteindelijk hebt laten ontbossen in die 80 uur. Weet je toevallig ook wat voor bulldozer zij gebruikt hebben.
  Veel succes verder met je onderneming!
  Gr.
  Sanja

 • no-profile-image

  Geert

  Volgens mij moet je opzoek naar iemand anders voor het ontbossen. Ik weet niet wat voor bulldozer hij heeft en hoe hoog het bos is maar hij (gaat) misbruik van jouw maken. Is het niet nu dan wel later bijv. machine stuk en die moet jij betalen of iets anders hij wil en zal geld uit je zak kloppen. Bij mij duurde het gemiddeld 3 uur per hectare maar daar zaten stukken laag bos bij ongeveer 6 meter hoog stukken met erg weing bomen maar met erg veel bultjes waar je net niet met de trekker overheen kon dus daar was het meer egaliseren. Een bos met bomen van 15-20 meter hoog max 5 uur met een caterpillar D7. Komt hij met een kleinere bulldozer dan krijg jij geen mooi resultaat laat veel bomen staan en weinig ruimte tussen de rijen opelkaargedrukte bomen. Het koste mij 70 US dollar per uur maar de diesel is hier erg goedkoop ongeveer 50 dollarcent en zo´n bulldozer zuipt toch gauw 25 liter per uur of meer. Zorg ervoor dat de rijen omgedrukte bomen paralel lopen aan elkaar, dat werkt later veel makkelijker, laat ze het uitzetten met paaltjes. Bij mij zit er tussen de rijen van hart tot hart 60 meter.
  Veel succes Sanja

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.