Home

Achtergrond

Olie- en gasprijs omhoog, elektra goedkoper

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is op weekbasis twee dollar gestegen rond de 111 dollar (81 euro). Het prijsverloop loopt vrijwel gelijk aan het gemoed op financiële markten.

Een Grieks referendum is van de baan, en ook het licht gedaalde werkloosheidscijfer in de VS leidt tot meer optimisme.
Het herstel blijft fragiel omdat de steunpakketten aan Griekenland gebonden zijn aan regelmatige evaluaties. De prijs voor een kuub gas is op de termijnmarkt heel licht gestegen tot 25,5 cent bij levering in 2012.
Voor levering een jaar later ligt de prijs 1,1 cent per kuub hoger. De verwachting is dat door een hoger aanbod de prijs iets kan gaan dalen deze week. Op de dagmarkt wordt bijna een halve cent minder betaald dan op de termijnmarkt.
Elektraprijzen zijn licht gedaald, mogelijk vanwege het relatief zachte herfstweer. Energiebureau Endon verwacht dat de elektriciteitsprijs de komende tijd net als vorige week tijdens piekuren op 65 euro per Mwh zal liggen.
Wanneer de gasprijs inderdaad daalt en de elektriciteitsprijs stabiel blijft kan de marge voor WKK-bezitters (sparkspread) boven de 30 euro per Mwh uitkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.