Home

Achtergrond 181 x bekeken

Nutreco's verkoop Hendrix goed ontvangen

Beurzen reageren positief op het vertrek van zowel de Italiaanse als Griekse regering. Bijna alle 25 bedrijven op de AGD-Index pakten winst.

Op de achtergrond blijft een nog altijd relatief krappe graanmarkt in de EU die toeleveranciers van boeren wel in de kaart spelen, terwijl verwerkers en vleesconcerns juist last hebben van een hoge graanprijs.

Beleggers hebben overwegend positief gereageerd op de verkoop van Hendrix door Nutreco aan coöperatie Forfarmers. Het aandeel Nutreco steeg na de voorbeurse mededeling met 2,7 procent. Nutreco verkoopt misschien 20 procent van de omzet, maar het betrof wel de minst renderende onderdelen van het concern en bovendien onderdelen waarvoor groei lastig is te realiseren. Daar komt bij dat topman Wout Dekker eerder afscheid nam van vlees-, vis- en fokkerij-activiteiten en de prestaties van Nutreco daarna altijd zijn verbeterd.

Vleesgigant JBS zag de beurskoers op weekbasis met bijna een recordniveau van 20 procent stijgen tot het hoogste niveau sinds mei. Het Braziliaanse bedrijf maakte woensdag bekend over het derde kwartaal een verlies van 28 miljoen euro te hebben geleden, met name door slechte prestaties bij de Amerikaanse pluimveedochter Pilgrim’s Pride. Als Pilgrim’s Pride buiten beschouwing wordt gelaten en gecorrigeerd wordt voor wisselkoerseffecten, maakte JBS echter wel winst en dat is een meevaller.

JBS is bovendien van plan slachterijen in de VS en het hoofdkantoor van Pilgrim’s Pride te sluiten dan wel verkopen om de schuld terug te brengen. JBS bouwde de laatste jaren een enorme schuld op door overnames in de VS. Topman Wesley Batista belooft nu echter even van grote overnames af te zien.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.