Home

Achtergrond

Nog weinig beweging op grondmarkt

Boeren en tuinders blijven ook na de oogst van de meeste gewassen bijzonder afwachtend op de grondmarkt. Dat komt door de onzekere economische tijden.

Het aantal transacties is relatief klein en de prijsniveaus liggen vrijwel gelijk aan de laatste maanden. Dat meldt Arjan van der Waaij van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Het beeld geldt eigenlijk voor heel Nederland, aldus Van der Waaij. Vanuit de akkerbouw houdt de belangstelling voor grond aan en wordt die goed betaald, maar verreweg de meeste akkerbouwers willen reserves opbouwen. De markten voor graan, uien en aardappelen zijn toenemend beweeglijk en onvoorspelbaar gebleken.

Dat de toeslagrechten nu iets eerder worden uitgekeerd, kan de vraag licht stuwen, maar wellicht wordt dit effect geneutraliseerd door een lagere melkprijs, zoals Rabobank voorspelt.

De afgelopen maand speelde de oogst veel agrariërs parten. Men was niet alleen druk, er was weinig duidelijkheid over prijsniveaus. Nu vallen prijzen voor uien en aardappelen tegen en groeit de angst voor een economische recessie. Deze kan de prijzen voor de komende oogsten drukken, maar bovendien de grondprijs en de prijs voor complete bedrijven omlaag helpen. Niemand wil te vroeg, dus te duur, grond kopen.

Het blijft koffiedik kijken, maar de markt zal mogelijk pas volgend jaar aantrekken. Het aantrekken kan dan wel twee jaar aanhouden. In 2013 wordt het melkquotum opgeheven, terwijl de intensieve veehouderij in 2015 moet voldoen aan een serie eisen voor dierenwelzijn en ammoniakuitstoot. Wellicht belangrijker is de nieuwe mestwetgeving die Bleker in het vooruitzicht stelt, en de vergroening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Van der Waaij verwacht voor nu een ”neutraal” effect, omdat overheidsbeleid veranderlijk kan zijn.

Kor Kasper van brancheorganisatie de VBO Makelaar ziet de verschillen tussen goede en minder goede gronden oplopen. Kasper noemt strikte kredieteisen van de banken als een belangrijke belemmerende factor op de grondmarkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.