Home

Achtergrond 215 x bekeken

Nervositeit bij slechts licht dalende markt

Nervositeit genoeg, maar veel beweging aan het prijzenfront is er nog steeds niet op de zuivelmarkt. De voor Nederland belangrijke kaasprijzen zijn nog altijd goed – zij het dan de prijzen voor foliekaas.

Natuurgerijpte kazen en merkkazen hebben dit jaar helemaal niet zo’n best jaar gehad. Soms bracht foliekaas zelfs meer op dan natuurkaas en producenten van merkkaas hebben soms gas terug moeten nemen in het voordeel van merkloze kazen.

Toch maken de kaasfabrikanten in grote lijnen nog altijd goede prijzen. Niet in het minst doordat de kaasopbrengsten (nu wel iets dalend) fors worden ondersteund door hoge opbrensten uit de weipoeder. Foliekaas doet nu op de spotmarkt prijzen van € 3,10 tot € 3,20 per kilo, maar noteert voor levering januari/februari een dubbeltje tot 15 cent lager. Weipoeder brengt tussen de 920 en 930 euro per ton op.

In de melkpoeder en de boter gaan de zaken op het eerste gezicht veel minder goed. Vollemelkpoeder lijkt goed geprijsd met zo’n 2800 euro per ton en met nog hogere spotprijzen. Dit product wordt echter nauwelijks geproduceerd en verkocht vanuit Europa.

Mageremelkpoeder brengt 500 tot 600 euro per ton minder op, bij licht dalende spotnoteringen. Voor dit product lijkt nog een redelijk goede markt, mede door aankopen vanuit Noord-Afrika. Handelaren vrezen echter dat Nieuw Zeeland ook deze, nu voor Europa nog enigszins lucratieve markt gaat bederven. Zou dat zo zijn, dan is dat slecht nieuws voor de coöperaties en ondernemers die plannen hebben voor de bouw van poederinstallaties.

De boterprijzen blijven licht dalen, spotmelk is ook iets goedkoper.

Prognose: weer lichte daling zuivelprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.