Home

Achtergrond

Modern melkveebedrijf bij Nantes

Twintig kilometer van Nantes, in het Franse departement Maine et Loire, staat een groot, modern melkveebedrijf met een quotum van 924.000 liter en 230 hectare.

De eigenaar heeft besloten alle activiteiten te staken, daarom wordt de boerderij in zijn geheel verkocht, inclusief veestapel en quotum. Dit bedrijf is van een ondernemende Franse boer, zegt emigratiebegeleider Leo Dorresteijn van Van der Slikke rentmeesters. ”Hij heeft een boerderij en loonbedrijf. Door kavelruil en een maatschap met een stoppende melkveehouder creëerde hij het huidige bedrijf met een huiskavel van 180 hectare.“ De andere 50 hectare grond ligt in een straal van 6 kilometer rondom het melkveebedrijf.

Na het aangaan van de melkmaatschap is er drie jaar geleden een nieuwe, grote stal gebouwd van 3.400 vierkante meter. ”Hierin zijn alle dieren gehuisvest, inclusief het jongvee.”

In de stal is ruimte voor 150 melkkoeien en 200 stuks jongvee. De melkkoeien staan in een vrijloopstal, het stro wordt om de dag ververst. Een Nederlandse koper kan, indien gewenst, heel simpel ligboxen installeren. ”Alles is efficiënt ingericht om arbeidskosten te beperken”, zegt Dorresteijn.

De dieren blijven jaarrond binnen. Maar als de nieuwe eigenaar de koeien wil laten weiden is dat ook heel goed mogelijk. ”Via brede kavelpaden zijn de percelen rondom de gebouwen (150 hectare) direct te beweiden.”

”De koeien hebben veel Amerikaans bloed, zijn groot, melktypisch met voldoende inhoud.” Volgens de melkcontrole geven ze 10.000 liter melk per koe per jaar. Maar, zegt Dorresteijn: ”volgens de boekhouding is dit in werkelijkheid wat lager”. De koeien worden gemolken in een riante 2 x 10 zij-aan-zij melkstal (Boumatic) met snelwisselsys-teem (rapid exit).

Van de 230 hectare grond wordt 90 hectare gebruikt voor de teelt van voer: 60 hectare gras en 30 hectare snijmaïs. Op de rest van de grond staan wintergranen, koolzaad, zonnebloemen en korrelmaïs.

Ruim 100 hectare is opnieuw gedraineerd. ”De grond is goed, vrijwel zonder stenen, en de bouwvoor is voldoende diep. Zonder beregening komt men tot gemiddelde opbrengsten van 7,2 ton tarwe.” “De koper moet dus wel gevoel hebben voor melkveehouderij en akkerbouw”, benadrukt Dorresteijn.

Van de grond is 37 hectare te koop, de rest van de grond kan op basis van langlopende pachtcontracten worden verkregen. De bedrijfstoeslag is op dit moment 70.000 euro per jaar.

Het is een uitzonderlijk mooi bedrijf, zegt Dorresteijn. Enig minpunt is dat er geen woning bij staat. ”Het verkrijgen van een bouwvergunning voor een woning wordt als ontbindende voorwaarde opgenomen in het voorlopig koopcontract. Bij zo’n mooi bedrijf hoort een mooi huis.”

De vraagprijs is 1,5 miljoen euro. ”Dit is voor 37 hectare eigen grond, de bedrijfsgebouwen met inrichting, de veestapel (bestaande uit 120 melkkoeien en 150 stuks jongvee), pachtovername/drainage, melkquotum, bedrijfstoeslag en een deel van de machines waaronder de voermengwagen en nieuwe verreiker.”

”Omdat de banken op dit moment minder toeschietelijk zijn dan voorheen moet een koper over 50 procent eigen vermogen beschikken om dit bedrijf succesvol te kunnen financieren.”

Meer informatie: Van der Slikke rentmeesters, Leo Dorresteijn 06 – 22 544 484, www.vdslikke.nl

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.