Home

Achtergrond

Markten voor fritesaardappelen futloos

De handel in fritesaardappelen is uiterst moeizaam. Ruim aanbod bij geringe vraag naar vrije aardappelen drukt op de markt.

Telersprijzen komen in Nederland niet of nauwelijks boven de 4 euro per 100 kilo. Export noteert een halve euro minder laag.

Er is zo onderhand wel een scheiding ontstaan tussen de markten in Nederland en Duitsland en de Belgische situatie. Bintje haalt nog net een niveau van 2 euro. Men heeft er duidelijk problemen met het onderwatergewicht, naast de overlast van niet goed te bewaren partijen aardappelen. Dit versterkt nog het negatieve effect van groot aanbod als gevolg van de flinke oogst.

Op de termijnmarkt is het bijzonder rustig. Zo waren er op vrijdag na het middaguur pas twee transacties geweest voor het aprilcontract. Er is dan ook niet veel aanbod van speculatieve verkopers, want die hebben weinig te winnen. Het niveau staat laag en zakt verder weg.

Prognose prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.