Home

Achtergrond 4 reacties

Liever gezinsarbeid

Het aantal meewerkende gezinsleden stijgt. Liever steken boerengezinnen zelf de handen uit de mouwen dan mensen van buitenaf in dienst te nemen.

Boerenbedrijven zijn gezinsbedrijven bij uitstek. Dat was vroeger al zo, en het is nog steeds zo. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Je zou denken dat het vooral de kleine bedrijven zijn waar boer, boerin en eventueel een kind nog samen het werk doen. Niets blijkt minder waar. Hoe groter de bedrijven, hoe meer gezinsleden de handen uit de mouwen steken. Immers: op kleine bedrijven kan één persoon het werk meestal alleen.

Personeel is allerlaatste optie

Op grotere bedrijven ligt dat heel anders. Er is werk zat, dus is de helpende hand van gezinsleden meer dan welkom. Vaak is er ook sprake van meer automatisering. Maar wat er niet komt, is extern personeel. Dat wil zeggen: het is echt de aller-allerlaatste optie. Pas als er geen gezinslid meer is te vinden dat nog mee wil of kan werken en als ook de automatisering aan z'n taks zit, pas dan wordt externe arbeid ingeschakeld. Ook dat blijkt uit de CBS-cijfers.

Het zit 'm deels in de kosten. Gezinsarbeid wordt meestal niet voor het volle pond gerekend. Bovendien zijn gezinsleden bereid anytime in actie te komen. Als er 's nachts een koe moet kalven, of het oogsten wordt nachtwerk, dan bel je meestal niet een medewerker. Je bent er zelf toch en bovendien reken je voor jezelf of een gezinslid geen onregelmatigheidstoeslag.

Passie voor eigen bedrijf

Maar er is meer. Het zijn niet alleen de kosten. Het is ook de passie voor het eigen bedrijf. Dat geef je niet makkelijk uit handen aan een vreemde. Maar wel aan een gezinslid.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Econoom

  Heel eenvoudig, een medewerker kost 20 euro, een boer 10, zijn vrouw en kinderen 2 euro.

 • no-profile-image

  HERWIN

  Het probleem is dat de loonkosten bijna nergens zo hoog zijn als in Nederland. Hoe kan de agrarische sector die onder druk staat qua rentabiliteit en kostprijs extern personeel aannemen ?Ik begrijp het idee van Margreet, maar ze vergeet vaak de essentie van het verhaal. Dat is jammer want ik vind haar een goede redacteur.

 • no-profile-image

  Ton

  @Herwin, ze schrijft toch dat het deels een kostenprobleem is? Ik zou zelf ook geen personeel huren. Te duur, maar ook denk ik dat ik het zelf het beste kan. Zelf doe ik ook net dat stapje harder. iemand die geen binding heeft met mijn bedrijf, doet dat niet.

 • no-profile-image

  ijverig

  Toen ik 10 jaar was werkte ik zeer graag mee op ons bedrijf. Op school had ik geen moeite met de lessen. Maar waar ik me nu aan stoor is dat er veel mensen van 25 jaar, minder kennis hebben en minder presteren als ik, toen ik 10 jaar was. En praat maar niet over wat ze aan uurloon vragen! Door de gezinsbedrijven draait de economie nog! Maar het beleg is voor de hardwerkende boer zeer dun!

Of registreer je om te kunnen reageren.