Home

Achtergrond 1166 x bekeken

Laatste kolen geoogst

Haalderen – Akkerbouwer Twan Houterman uit het Gelderse Bemmel oogst de laatste rode kolen van dit jaar.

Haalderen – Akkerbouwer Twan Houterman uit het Gelderse Bemmel oogst de laatste rode kolen van dit jaar. Houterman heeft dit jaar ongeveer 20 hectare kolen geteeld. Daarvan heeft hij nu nog ongeveer 900 ton zelf in opslag. Het merendeel van de rode kool gaat in de eerste maanden van het volgend jaar naar de conservenfabrieken Hak en Baltussen. Witte kool levert Houterman met zijn bedrijf Betuwe Brassica het hele jaar door.
Houterman is zeer te spreken over de kwaliteit en de oogstomstandigheden. ”Andere jaren loop je wel eens in de regen de kolen te snijden, dan kost het meer moeite de moed er in te houden”, aldus de akkerbouwer. Hij zegt dat de prijzen redelijk zijn, maar niet beter dan vorig jaar. ”Vergeleken met andere akkerbouwproducten zijn de kolen nog redelijk aan de prijs.”


Foto Vidiphoto

Doniaga – Met zijn eigen mobiele kraan legt melkveehouder Pieter Hoekstra uit het Friese Doniaga een strooiselophoping in een dam die nodig verstevigd moest worden. Het loonbedrijf had de sloten gehekkeld en zou het materiaal opruimen. ”Afgelopen zomer zakte ik op dit stuk met de ladewagen in een gat. Die heb ik eerst geleegd voordat ik verder kon rijden. Zodra ik het gat heb gevuld, ga ik de dam verder verstevigen”, zegt Hoekstra. Een ander deel van het plantafval uit de sloten werkt Hoekstra in de greppels weg.


Foto Alex de Haan

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.