Home

Achtergrond

Kruiper: Fruitmasters bouwt import niet af

Fruitmasters stoot importonderdeel Indigo in Frankrijk af. Het onderdeel was goed voor 8 procent van de omzet van de groep. Fruitmasters wil de Franse markt vanuit Nederland bedienen, maar blijft import als belangrijk deel van de strategie zien.

Fruitmasters heeft importbedrijf Indigo afgelopen week verkocht aan het management van het bedrijf. Fruitmasters houdt nog twee importbedrijven over: het afgeslankte Citronas en MFL in Duitsland, zegt financieel directeur Sjors Kruiper.

Hoe gaat u het Nederlandse fruit in Frankrijk afzetten?
”We zien veel mogelijkheden dat Fruitmasters zelf de Franse markt kan ontwikkelen vanuit Nederland met Citronas en Fruitmasters Holland.”

Wat is de reden van de verkoop?
”Indigo is gespecialiseerd in importfruit uit Zuid-Amerika. Daarnaast zijn plannen gemaakt voor de verkoop van Nederlands fruit. Die combinatie is de laatste jaren niet goed genoeg tot ontwikkeling gekomen.”

Bouwt Fruitmasters zijn importactiviteiten af ?
”De verkoop van Indigo zou dat wellicht kunnen suggereren, maar dat is geenszins het geval. Juist bij Citronas zien we dit jaar een perspectiefvolle omzettoename. We verwachten zowel binnen Citronas als bij MFL in Duitsland de komende jaren een verdere groei van omzet, dit tezamen met de verkoop van de producten van onze telers.”

Is verkoop ook nodig uit financieel oogpunt van de veiling?
”Het is zeker niet zo dat we gedwongen zijn door derden om te desinvesteren. We hebben een slechte tijd gehad, maar we zitten weer lekker in onze kracht.”

Was dat onderdeel winstgevend?
”Over de winstgevendheid waren we niet ontevreden. De opbrengsten van fruit zijn in het eerste half jaar over de hele linie goed geweest.”

Koerst Fruitmasters af op een goed jaar?
”Bij de start van het nieuwe seizoen kwam door de schade in België heel veel fruit op de markt. Nu staat alles in de cellen en is de bobbel uit de markt. Prijzen trekken nu weer aan.”

Betekent de prijsdruk een verslechtering van uw resultaten in het tweede halfjaar?
”Ik kan nog niets zeggen over het resultaat. Hoe een coöperatie draait, zegt nog niet alles over de opbrengsten voor onze telers. Resultaten van het bedrijf zijn deels gekoppeld aan volumes.”

Hoe presteert uw nieuwe samenwerking met telers op afzetgebied?
”Binnen Fruitmasters Telers hebben we een geheel nieuw pad uitgezet, waarin we op basis van wensen van onze leden fruit verkopen maar wel onder onze regie. We zitten midden in een serie praatavonden, waar we goede feedback krijgen. We hebben een hele goede samenwerking met telers. We zijn een afzetorganisatie, een ieder maakt weleens fouten, dus wij ook, maar de ontwikkelingen vallen goed bij onze telers.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.