Home

Achtergrond

Koeien nog ver in november buiten

Buren - Het is alweer even november maar nog altijd lopen veel koeien in de omgeving van het Gelderse Buren buiten.

Het is droog, het gras groeit nog steeds en tot voor kort was het weer ronduit mild. Het milde weer maakt volgens de Vogelbescherming ook dat merels nog altijd hun concerten afsteken, terwijl de Vlinderstichting nog altijd dagvlinders telt. Foto William Hoogteyling

Amersfoort - Forfarmers-directeur Bert-Jan Ruumpol lichtte woensdag de overname van de mengvoeractiviteiten van Nutreco toe. Foto Robin Britstra

Zuidbroek - Akkerbouwer Anne-Willem Dallinga dekt zijn peenpercelen, 13 van de 20 hectare, af met stro. Hij bewaart het gewas in de grond, een deel tot in april, omdat na bewaring peen van zandgrond niet schoon te spoelen is. “Wij rooien wekelijks en dan spoelen we het direct schoon. Dan is er niks aan de hand.” De afzet loopt goed, vertelt de Groninger. “De netto kilo’s zijn ook beter dan we in september hadden verwacht. Alleen dat stro, hè. Dat is zeker een keer zo duur als normaal. Ik heb veel af land gekocht om de prijs nog wat te drukken.” Foto Koos van der Spek

Herveld – Nertsenbonthandelaar Johan van Doorn inspecteert nertsenvellen voor transport. Het is op het ogenblik hoogtij in het bedrijf van Van Doorn. De nertsen worden gedood en vervolgens ontdaan van hun vel. Dat wordt schoongemaakt en daarna gedroogd. Voor transport worden de vellen nog een keer opgeborsteld in een machine. In Nederland worden per jaar 4 miljoen nertsen geproduceerd. Foto Vidiphoto

Lievelde – Op kaasboerderij Weenink in het Gelderse Lievelde werd woensdag een studiemiddag over robotmelken voor melkveehouders gehouden. De middag eindigde met een bezoek aan het bedrijf van de familie Hulshof. Toon Hulshof is pionier op het gebied van melkrobots en melkt sinds 2009 met het MIone systeem van GEA Farm Technologies. Het hart van het systeem is een, aan de aansluitarm bevestigde 3-D camera dat de positie van de individuele spenen en tegelijkertijd de positie van de melkbekers detecteert. Foto Hans Prinsen

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.