Home

Achtergrond

Kas als stolp over nieuwbouw hogeschool

Dronten - Hoog boven de grond werken glazenzetters van Herman Batist in Wateringen op de hoogste kas van Europa.

Die wordt als een glazen stolp over de nieuwbouw van de Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) in Dronten geplaatst. In de mist en vrieskou monteren ze ruiten in de aluminium dakconstructie, die op het hoogste punt 15,5 meter is. De kas heeft een innovatieve klimaatbeheersing. Die moet het energiegebruik en de onderhoudskosten van het gebouw aanzienlijk terugbrengen. De bouw is in februari begonnen en kan rond de jaarwisseling worden afgerond.

Foto Alex de Haan

Sibbe – Limburgs veehouder Pierre Weusten inspecteert zijn Chianini’s. Hij en zijn schoonzoon René de Groot hebben momenteel een dikke vijftig van deze Italiaanse reuzen. De runderen vallen behalve door hun grootte ook op door hun witte kleur.

Weusten en De Groot houden nu zo’n vijf jaar Chianini’s en ze willen er beslist mee doorgaan. Ze vallen voor het ras omdat Chianini’s snelgroeiende runderen zijn (tot 2,5 kilo groei per dag). Het vlees heeft een laag cholesterolgehalte (is dus gezond), terwijl het vlees ook heel mals is. Om deze redenen is er veel vraag vanuit de horeca. Weusten en De Groot kunnen veel meer dieren kwijt dan ze hebben. Ze willen dan ook uitbreiden, maar de aanwas verloopt traag, omdat raszuivere dieren pas met 22 of 23 maanden kunnen worden geïnsemineerd.

Foto Twan Wiermans

Akkerbouwer Tonnie van Peperstraten heeft in één werkgang bladrammenas geklepeld en ondergeploegd. Deze aanpak is volgens veredelingsbedrijf Limagrain nog niet eerder toegepast op Nederlandse akkers. Zo profiteert de bodem extra van de bladrammenasteelt, nadat onder meer het aaltje meloidogyne chitwoodi al is bestreden, zegt Limagrain.

Foto Limagrain

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.