Home

Achtergrond 3 reacties

Joost Hudig bracht scheikunde in landbouw

Bodemkundige Joost Hudig (1880-1967) was van 1929 tot 1949 hoogleraar in het vakgebied bodemkunde aan de landbouwhogeschool in Wageningen.

Hij doceerde scheikunde en bemestingsleer. Onder zijn leiding werd in 1932 het Laboratorium voor landbouwscheikunde in Wageningen in gebruik genomen.

Hudig werkte in Groningen bij het Rijkslandbouwproefstation en was secretaris van het Natuurkundig Genootschap. Hudig trouwde na het overlijden van zijn eerste vrouw met Henriëtte Kapteyn, biograaf van de schrijver Hans Christiansen.
Hudigs Wageningse laboratorium werd in de oorlog geheel verwoest bij een bombardement. Hudig slaagde er vanwege goede relaties met de meststoffenindustrie in al snel een nieuw gebouw tot zijn beschikking te krijgen.

Hudig stond aan de basis van de bemestingsadviezen, die na de oorlog werden ontwikkeld. Hij borduurde voort op het werk van de Groninger akkerbouwer Arend Gerkes Mulder, die al op 23-jarige leeftijd bij Sappemeer zijn eigen bemestingsproefvelden aanlegde. Mulder hield systematisch bij wat hij aan bemesting aanbracht en hoe de oogsten waren.

Hudig ontwikkelde een standaard om de gehalten aan mineralen en sporenelementen in de bodem vast te stellen. Hij doorbrak de verzuilde belangenbehartiging, door alle organisaties te betrekken bij het opzetten van een laboratorium.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Goh, beginnen ze bij de "topuniversiteit" dan eindelijk het licht te zien? Natuurlijk hebben we in de landbouw te maken met scheikundige processen. Vroeger hadden we in Wageningen nog mensen die konden nadenken. En, nog belangrijker, die keken naar de praktijk. Bij de tegenwoordige "moderne wetenschap" is dat niet meer nodig. Men telt gewoon domweg van alles bij elkaar op. Als de praktijk en de theorie niet met elkaar overeenkomen, dan is de praktijk toch gewoon fout? De theorie klopt namelijk altijd! Om je rot te schamen.

 • no-profile-image

  Herre Bartlema

  Dit is een schitterende start van de canon over bemesting, dit belooft veel.

 • no-profile-image

  Dit is meer een schitterende start van het verdonkermanen van het geblunder van de afgelopen 14 jaar. Straks presteren ze het nog om de na-oorlogse inzichten "voortschrijdend inzicht" te noemen. Ik kijk nergens meer van op.

Of registreer je om te kunnen reageren.