Home

Achtergrond

Jaarlijkse schouw in volle gang

Het schouwen van sloten in Friesland. De jaarlijkse schouw door waterschappen is in volle gang.

Het schouwen van sloten in Friesland. De jaarlijkse schouw door waterschappen is in volle gang. Gerrit Rypkema van Wetterskip Fryslân schouwt de sloten dit jaar met een quad. Zijn collega’s controleren met een helikopter of de sloten schoon zijn. Daar waagt hij zich niet aan.

Foto Alex de Haan

Noorbeek – Perenteler Wim Notermans is direct na de perenpluk begonnen met het snoeien van de bomen. Net als de oogst kan ook het snoeien twee weken eerder gebeuren. De teler noemt de omstandigheden waaronder hij kan werken uitzonderlijk. ”Ik heb met korte mouwen staan snoeien, dat was genieten.” Volgens de teler is de knopontwikkeling van de bomen uitstekend. Onder goede omstandigheden kan dat zorgen voor veel vrucht. ”Als de bloemen in het voorjaar niet kapot vriezen.”

Foto Twan Wiermans

Dinxperlo – Milieudefensie hield afgelopen zaterdag samen met de Stichting Leefbaar Buitengebied in het Achterhoekse Dinxperlo een manifestatie tegen megastallen. In Dinxperlo is verzet tegen de uitbreiding met drieduizend dieren van varkenshouder Eddie Smits. De Raad van State heeft onlangs toestemming gegeven voor de bouw van de stal, maar het verzet blijft. Ook medestanders van Smits lieten zaterdag van zich horen. Zij wezen er op dat juist de gemeente een woonwijk plant in de omgeving van de varkensstal.

Michel Beskers

Controle op salmonella

Zutphen – Een medewerker van kwaliteitscontrolebureau Qlip onderzoekt een serie melkmonsters op de aanwezigheid van onder meer salmonella. Sinds begin dit jaar is de controle van melkveebedrijven op de aanwezigheid van salmonella geïntensiveerd. Bedrijven worden voortaan drie keer per jaar gecontroleerd op de aanwezigheid van deze bacterie. Bedrijven waar de bacterie voortdurend in te hoge concentraties voorkomt, worden verplicht daar maatregelen tegen te nemen.

Foto Robin Britstra

Hannover – Na overwinningen van Massey Ferguson, New Holland en Fendt in de afgelopen jaren, sleept John Deere met de 7280R de titel Tractor of The Year 2012 in de wacht. John Deere heeft de prijs van de internationale vakjury eerder al gewonnen in 2002 en 2007. De prijs van het mooiste ontwerp is dit jaar toegekend aan de Massey Ferguson 7624 Dyna-VT. In de afgelopen vier jaar was deze prijs telkens een prooi voor trekkers van New Holland. De prijzen zijn bekendgemaakt tijdens de vakbeurs Agritechnica die deze week in Hannover wordt gehouden.

Foto Mark Pasveer

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.