Home

Achtergrond

Hopen op plekje in de markt voor tulpensoorten

Sijbekarspel - Het teeltseizoen is begonnen voor bloembollentelers Jack en Arie Vriend uit het Noord-Hollandse Sijbekarspel.

Sijbekarspel - Het teeltseizoen is weer begonnen voor bloembollentelers Jack (links) en Arie Vriend uit het Noord-Hollandse Sijbekarspel. De broers grossieren in soorten. Op dit perceel van 6,5 hectare komen zo’n honderd tulpensoorten in buisnetten te liggen. Bij de afzet zetten ze vraagtekens.

“Het is net een casino”, zegt Arie Vriend. “We hopen iets toe te voegen aan het bestaande sortiment.” De export van droge bollen neemt af en de bloemenmarkt is geen vraagmarkt. Het plantwerk verloopt in elk geval goed dankzij het mooie weer.

Foto Petra Vos

Amsterdam – Het was een vrolijk onderonsje, de overhandiging van het eerste exemplaar van de Trotse Tuinderskalender aan PT-voorzitter Agnes van Ardenne. De kalender is een initiatief van een aantal mensen uit de tuinbouwcommunicatiebranche.

Het drukwerk is in korte tijd via sponsoring vanuit de sector tot stand gekomen. Als thema is gekozen voor twaalf ‘superhelden’, onder wie Crocodile Dundee, Tarzan, Superman, Aladin en - zoals op de kalenderfoto te zien is - waterplantenteler Tom de Vreede (rechts) als Adonis.

Foto Vidiphoto

Berkhout – Grasdroger Wil Hartog uit het Noord-Hollandse Abbekerk heeft een nieuw oogstsysteem ontwikkeld voor mais op veengrond. Hij slaat er twee vliegen in één klap mee: de rupsbanden van hakselaar en volgwagen voorkomen insporing en het systeem met containers maakt vervoer per vrachtwagen mogelijk, wat handig is voor snel vervoer.

Hij testte het zelf ontwikkelde systeem al eerder in gras en luzerne, deze week was de primeur in de maisoogst. De geoogste mais gaat naar de drogerij, waar het wordt verwerkt in balen met 90 procent drogestof.

Foto Ton Kastermans

Den Haag – Fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, Elco Brinkman, geniet van een ontbijt in de Statenpassage van de Tweede Kamer der Staten-Generaal in Den Haag. Het ontbijt werd genuttigd in gezelschap van kinderen van Haagse Scholen.

Deze week is de week van het Nationaal Schoolontbijt. Er zijn allerlei activiteiten die het belang van een goed ontbijt onder de aandacht brengen. De pluimveesector stelt hiervoor een half miljoen scharreleieren beschikbaar.

Foto Fred Libochant

Stavenisse - Loonbedrijf Koopman dorste maandag 2,7 hectare teunisbloemenzaad voor Kees van Putte in Stavenisse. Bruto kwam er 4.100 kilo zaad van het land, vertelt de Zeeuwse akkerbouwer. “Het ligt nu in kisten te drogen bij mijn buurman, daarna gaat het naar Van de Bilt Zaden. Over enkele weken weet ik hopelijk wat het netto heeft opgebracht.”

Opbrengsten zijn vaak wisselend, omdat het gewas na het maaien nog moet kunnen nadrogen in het zwad. De olie is bestemd voor de farma- en voedingsmiddelenindustrie.

Foto Anton Dingemanse

Schallstadt-Wolfenweiler – De aspergevelden in Baden-Württemberg worden klaargemaakt voor het volgende seizoen. Een teler in Schallstadt-Wolfenweiler, niet ver van Freiburg en de Frans-Duitse grens, voorziet de aspergebedden van nieuw plastic.

De afdekking moet het gewas beschermen tegen de kou en ervoor zorgen dat de oogst volgend seizoen zo vroeg mogelijk kan beginnen. Het aspergeseizoen kan bij goed weer al in februari beginnen.

Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.