Banken overfinancierden bedrijven op eigen verzoek. Ze zijn coulant in de afwikkeling.
Banken lenen je geld als de zon schijnt en halen de paraplu weg als het regent, zegt de volksmond. Maar in hoeverre hebben varkenshouders het aan zichzelf te danken dat zoiets gebeurt? Afgelopen week nam ABN-bankier Pierre Berntsen duidelijk stelling. Wie geen 115 procent voerwinst draait, blijft geen varkensboer. Wie wil groeien, moet minimaal 130 procent halen.
Hebben al die bedrijven die de laatste tien jaar bouwden die 130 procent voerwinst? Nee. Vaak werden de mensen warm omdat de buurman bouwde. De bank zette vraagtekens. Maar de klant wilde het, er was volop eigen vermogen in grond, door verkoop van melkquotum of andere zekerheden. Dus kwam die stal er.
Zolang de zon schijnt, is er weinig aan de hand. Een jaartje slechte prijzen is wel ingecalculeerd, drie heel slechte jaren op rij niet. Eerst wordt het krap, dan penibel en uiteindelijk gaat de stekker eruit. De bank krijgt over zich heen dat het bedrijf kapotgefinancierd is. Maar op wiens verzoek gebeurde dat? Wie dreigde met een overstap naar een andere bank? Wie nam niet de tijd eerst de resultaten te verbeteren?
We kennen ze allemaal, de varkenshouders die het net niet zijn en nooit zullen worden. Waarbij iedereen de wenkbrauwen optrekt: ‘Hè, bouwt die?’ Dat zijn de mensen die nu overgaan op voergeld, alles verhuren of met opgekrulde tenen wachten op een opkoopregeling.
Forse restschulden zullen niet ontstaan. Daar werkt de financier wel aan mee. Zolang de varkenshouder open kaart speelt, er geen varkens verdwijnen en verrassingen uitblijven, zijn banken erg sociaal. Het bedrijf wordt verkocht onder de waarde, de koper heeft een goede start en de bank regelt wat met de stopper.
Stoppen is moeilijk, een grote verandering. Maar persoonlijke faillissementen komen in de varkenssector echt zelden voor. Vaak krijgen stoppers genoeg geld mee voor een start in een huurhuis en buiten de landbouw. De waarheid is anders dan het verhaal dat de ronde doet.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.