Home

Achtergrond 1 reactie

Het arsenicum-uurtje

Tijdens de drukke avondspits ontstaan in gezinnen de meeste ruzies. Op boerenbedrijven zijn de taken dan juist gescheiden. Dat scheelt.

Pas geleden bood het Centrum voor Jeugd en Gezin bij ons in de buurt een informatiebijeenkomst aan voor gestreste ouders. Die stress zorgt voor veel ruzies, met name tussen vijf en acht uur ’s avonds. Dan moet er eten gekookt terwijl de kinderen moe zijn en jengelen. Geen wonder dat de lontjes dan kort zijn en de boel ontploft. In de volksmond heet dit deel van de dag ‘het spitsuur’.
Elk gezin met jonge kinderen kent zo’n spitsuur, maar op boerenbedrijven is het spitsuur-plus. Net dan moet er namelijk ook een hoop werk gebeuren op het bedrijf. Vee moet gevoerd, gemolken en de boel moet opgeruimd en aangeveegd.

Spitsuur

Meestal doet de man dat, terwijl de vrouw de kinderen voor haar rekening neemt. Veel vrouwen hebben er moeite mee dat ze de hele dag hun echtgenoot in de buurt hebben, maar er net in dat drukke spitsuur alleen voor staan. Dat is begrijpelijk. Toch zit er volgens mij ook een voordeel aan. Die spitsuren zijn meestal erg druk en de samenwerking van de ouders verloopt niet altijd vlekkeloos omdat ieder het op zijn eigen manier wil doen. Als je elkaar voor de voeten loopt, geeft dat al snel extra voeding aan het kruitvat van ruzie.

Pilletje

Op boerenbedrijven lopen ouders elkaar in het spitsuur juist niet in de weg. Je bent (meestal) als vrouw even heel erg druk, maar je kunt het wel op je eigen manier doen. Daar houden vrouwen van, zo wijst onderzoek keer op keer uit.
Gescheiden taken tijdens de spits voorkomen misschien wel dat de dag overgaat in iets dat onder relatietherapeuten bekend is als ‘het arsenicumuur’. Dat houdt in dat je je zó ergert dat je de ander bij wijze van spreken het liefst een pilletje arsenicum zou toedienen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Luna

    Zou dat de oplossing zijn, ja, dan ben je meteen overal vanaf toch?
    Margreet, misschien is het goed dat de taken beter verdeeld worden en wederzijds respect hebben!

Of registreer je om te kunnen reageren.