Home

Achtergrond 4 reacties

Groter en perfecter

Ploegen worden groter en uitgerust met hightech-voorzieningen als gps.

Ploegen is mooi werk en dat vindt ook het gros van de boeren. Er is in de professionele landbouw geen andere bewerking dan ploegen, waarvoor wedstrijden worden uitgeschreven om de kwaliteit van het werk op een hoger plan te krijgen. Er zijn ook wel maaiwedstrijden, maar die zijn tussen hobbyisten met messenbalken.
Ploegen staat al 5.000 jaar aan de basis van veel teelten. Niets wijst er op dat dat structureel gaat veranderen. Althans niet voor de Nederlandse situatie. Er zit weliswaar groei in het fenomeen ploegloze grondbewerking, maar dat komt eerder neer op een correctie voor een beperkte hoeveelheid grond dan op een trend die gaat doorzetten. Spitten heeft zich als hoofdgrondbewerking het laatste decennium een grotere plek verworven naast ploegen. Maar vanwege onder meer de mindere kering bij spitten en daardoor grotere onkruiddruk, ziet het er niet naar uit dat ploegen ooit naar de achtergrond wordt verdrongen.
Dat is ook te zien aan hoe de ploeg zich ontwikkelt. De ontwikkeling naar alsmaar groter is onmiskenbaar. De vijfschaar lijkt de nieuwe standaard te worden. En voor waar nog meer capaciteit wordt gewenst, is de duwploeg weer van de plank gehaald. Meer ijzer, meer capaciteit.
Zeker zo belangrijk, misschien belangrijker is de ontwikkeling van hightech in de ploegerij. Toepassing van satellietnavigatie maakt perfecte breedteaflegging mogelijk. Afwijkingen van de rechte lijn zijn hooguit 2 centimeter. Die precisie is belangrijk genoeg om er een paar duizend euro in te investeren. Eerst omdat perfect recht ploegen helpt bij vervolgbewerkingen als kunstmeststrooien en aardappelen poten en dus strakke teelten.
Nu is recht ploegen ook een kwestie van goed oefenen, maar de techniek maakt het mogelijk bij nacht en mist en aan het eind van een lange dag nog steeds mooi werk te maken. Zo gaat capaciteitsvergroting per man samen met betere kwaliteit.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie maas

  ploegen is misschien in nederland nog een bestaand fenomeen maar wereldeijd toch sterk aan het verdwijnen. Kun je voorstellen dat een bedrijf van duizenden ha nog een ploeg het land instuurt?? Kosten per ha zijn veel tehoog/brandstofverbruik en heeft zeker voor graan gewassen geen enkele toegevoegde waarde, en in landen met een vochttekort een negatieve activiteit Veel beter is om een "tramline" systeem te volgen waarbij behalve de vaste sporen op b.v 12 of meer meters de grond er tussen in het geheel niet bereden wordt
  betr. 5 schaar ploegen komop dat is toch, als je werkelijk wil gaan ploegen "kinderspul" voor keuterboeren, er zijn genoeg ploegen op de markt met 10 en meer scharen.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Bij het ploegen met GPS voor perfectie van de breedteaflegging gaat alleen op wanneer je een rechthoekig en vlak perceel hebt zoals in de polders. Omdat GPS uit gaat van vlak land, gaat GPS hier in Noord-Friesland de mist in, omdat het land hier veelal kruinig is. Bij een vier ha kruinig land is over het midden van het land de breedte minstens een meter of drie, vier langer dan de breedte op de wendakker. Met GPS recht ploegen op 2cm is dan onmogelijk. Correcties kunnen dan alleen gecompenseerd worden met een varioploeg. Maar de ploegbreedte per schaar onderweg varieren gaat gepaard met het uit de treklijn lopen van de ploeg. Waardoor minder goede aansluitingen van de ploegbalken. GPS is alleen op vlak land toepasbaar. In Noord-Friesland, en verder in veel delen van Nederland met kruinig en rondliggende percelen, is GPS een weinig bruikbare investering.

 • no-profile-image

  maarten

  Ploegen is een vak apart wat vele trekkerchauffeurs buiten NL niet of gedeeltelijk onder de knie hebben. Mijn ervaringen hier in West-Oekraine zijn ver onder de maat, veel slip en onzettend veel tijd en dieselverbruik. Verder gaf ploegen met een rondgaande hier veel last met begin en eindvoren. Eerst goed uitmeten en dan in een golvend percelen recht rijden ca 500-1000 lang. Verder de combine kon er vervolgens bijna niet doorheen komen.
  Dit herfst eerst met een cultivator tot ca 22 cm losgetrokken, schijfeggen, eggen en zaaien. Het scheelt op deze wijze veel tijd en een een beetje minder stuurmanskunst zie je niet terug.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hier wordt de ploeg gebruikt voor het keren van oud grasland waarna je er met de schijveneg meer grip op krijgt. In de akkerbouw wordt de ploeg niet gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.