Ploegen worden groter en uitgerust met hightech-voorzieningen als gps.
Ploegen is mooi werk en dat vindt ook het gros van de boeren. Er is in de professionele landbouw geen andere bewerking dan ploegen, waarvoor wedstrijden worden uitgeschreven om de kwaliteit van het werk op een hoger plan te krijgen. Er zijn ook wel maaiwedstrijden, maar die zijn tussen hobbyisten met messenbalken.
Ploegen staat al 5.000 jaar aan de basis van veel teelten. Niets wijst er op dat dat structureel gaat veranderen. Althans niet voor de Nederlandse situatie. Er zit weliswaar groei in het fenomeen ploegloze grondbewerking, maar dat komt eerder neer op een correctie voor een beperkte hoeveelheid grond dan op een trend die gaat doorzetten. Spitten heeft zich als hoofdgrondbewerking het laatste decennium een grotere plek verworven naast ploegen. Maar vanwege onder meer de mindere kering bij spitten en daardoor grotere onkruiddruk, ziet het er niet naar uit dat ploegen ooit naar de achtergrond wordt verdrongen.
Dat is ook te zien aan hoe de ploeg zich ontwikkelt. De ontwikkeling naar alsmaar groter is onmiskenbaar. De vijfschaar lijkt de nieuwe standaard te worden. En voor waar nog meer capaciteit wordt gewenst, is de duwploeg weer van de plank gehaald. Meer ijzer, meer capaciteit.
Zeker zo belangrijk, misschien belangrijker is de ontwikkeling van hightech in de ploegerij. Toepassing van satellietnavigatie maakt perfecte breedteaflegging mogelijk. Afwijkingen van de rechte lijn zijn hooguit 2 centimeter. Die precisie is belangrijk genoeg om er een paar duizend euro in te investeren. Eerst omdat perfect recht ploegen helpt bij vervolgbewerkingen als kunstmeststrooien en aardappelen poten en dus strakke teelten.
Nu is recht ploegen ook een kwestie van goed oefenen, maar de techniek maakt het mogelijk bij nacht en mist en aan het eind van een lange dag nog steeds mooi werk te maken. Zo gaat capaciteitsvergroting per man samen met betere kwaliteit.
Laatste reacties
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.