Home

Achtergrond 180 x bekeken

Graanprijzen stijgen maar markt blijft erg onzeker

Op de fysieke markt lopen de graanprijzen wat omhoog. De beurscommissies van Groningen en Goes en het HPA noteren enkele euro’s per ton hoger dan vorige week.

De fysieke prijzen waren de laatste weken wat ver weg gezakt vanwege de onrust op de termijnmarkten. Blijkbaar zit er voldoende bodem in de fysieke graanmarkt om een prijsverhoging mogelijk te maken.

Op de termijnmarkt in Parijs steeg de tarwenotering voor het novembercontract dinsdag behoorlijk, maar dat heeft te maken met het afwikkelen van posities vóór het termijncontract afloopt.

De instabiliteit in de graanhandel blijft groot, zolang de economische vooruitzichten onzeker blijven. De instabiliteit wordt versterkt doordat veel landen op het noordelijk halfrond meer graan hebben geoogst dan was voorspeld in het voorjaar. Ook veel landen op het zuidelijk halfrond verwachten een grotere graanoogst dan de eerste prognoses aangaven.

Daarnaast speelt nog de discussie in de EU over het opschorten van de importheffingen op graan binnen de TRQ-quota. Dat kan leiden tot een extra invoer van bijna 3,4 miljoen ton graan na 1 januari. Dat zet de graanprijzen in Europa extra onder druk omdat Rusland en Oekraïne veel graan beschikbaar hebben voor de export.

Feit blijft dat de graanproductie dit seizoen achter blijft bij het verbruik. Maar dat gat wordt steeds kleiner naarmate het seizoen vordert. Dat blokkeert voorlopig een stijging van de graanprijzen. Een stijging zit er pas in als de eerste prognoses verschijnen voor het volgende graanseizoen. Als die tegenvallen kan dat voor wat meer stemming zorgen in de markt.

Prognose: markt is onvoorspelbaar

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.