Home

Achtergrond

Gesteggel over residugegevens

Brancheverenigingen van groothandels en supermarkten en het Voedingscentrum buitelen over elkaar heen met berichten hoe gezond groente en fruit zijn, na de bekendmaking van de residugegevens van voedselautoriteit NVWA. Ze willen milieuorganisaties voor zijn.

De milieuorganisaties komen nog deze week met een eigen interpretatie van de cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over residugegevens op groente en fruit. Ze hanteren daarbij het aantal geconstateerde residuoverschrijdingen op groente en fruit per supermarkt.

De brancheorganisaties voor de groothandels in groente en fruit, Frugi Venta, en de koepel voor supermarkten, CBL, hebben er bij het ministerie op aangedrongen om de gegevens niet langer openbaar te maken, omdat het een vertekend beeld zou schetsen. De gegevens zijn echter al beschikbaar.

Nu het ’leed’ is geschied, zien de organisaties geen andere mogelijkheid dan de positieve eigenschappen van groente en fruit bij de consument voor het voetlicht te brengen, in de hoop de eventuele schade van publicaties via de website Weetwatjeeet.nl tegen te gaan.

Ze worden daarin gesteund door het Voedingscentrum dat woensdag zelf met een analyse van de NVWA-gegevens naar buiten trad. ”Restjes van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit in Nederlandse winkels vormen geen serieus gevaar voor de volksgezondheid”, concludeert het centrum. In 2010 zouden slechts 21 partijen aangetroffen die de gezondheidsnorm overschreden, maar de meesten hiervan zijn door de NVWA onderschept, zegt het centrum.

Het gezondheidsrisico ligt volgens de brancheorganisaties en het Productschap Tuinbouw juist bij een te lage consumptie van groente en fruit. De gezondheidsvoordelen die ontstaan door het eten van groente en fruit wegen ruimschoots op tegen de eventuele nadelige gevolgen van het consumeren van resten van bestrijdingsmiddelen, luidt het argument van de organisaties.

Toch laat ook het Voedingscentrum in de berichtgeving ruimte voor onzekerheid. Er blijft sprake van residu in groente en fruit, dat zelfs met wassen niet verwijderd kan worden, stelt het Voedingscentrum, al gaat het daarbij niet om wettelijke overschrijdingen. Het advies: ”Wie bestrijdingsmiddelen om principiële redenen geheel wil vermijden, kan groente of fruit kiezen dat biologisch is geteeld”.

Of registreer je om te kunnen reageren.